Roemer onder vuur om zorgplannen

De plannen van SP-leider Emile Roemer om het huidige zorgverzekeringsstelsel te vervangen door een nationaal zorgfonds kan in de Tweede Kamer op weinig bijval rekenen.  

Volg hier ons liveblog

Woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen wilden de fractieleiders van Roemer weten hoe hij de stelselwijziging, van concurrerende zorgverzekeraars naar een nationale zorgverzekeraar, wil bekostigen. 

"Wat zijn de kosten? U staat hier met niets", aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Waar vindt u de kaboutertjes die dit gaan betalen?", wil Alexander Pechtold (D66) weten. 

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vraagt de SP de plannen te laten doorrekenen. Niet alleen wat de stelselwijziging kost, maar ook wat het effect op de premies en wachtlijsten zal zijn. 

Laagste inkomens

Volgens Zijlstra dupeert het plan juist de laagste inkomens. "Ons zorgstelsel behoort tot de besten van de wereld." Zijlstra wijst erop dat de zorgkosten op dit moment 100 euro lager zijn dan in de tijd van het ziekenfonds, dat vergelijkbaar is met het voorstel van de SP. Een stelselwijziging zou bovendien miljarden kosten. "U bent zorg duurder aan het maken voor mensen met een laag inkomen."

Roemer wil het geld ophalen door te snijden in de bureaucratie, consultants en managers. De SP vindt dat concurrerende zorgverzekeraars premiegeld verkwisten. Hoewel hij geen berekeningen voorhanden had, constateert hij dat de steun voor zijn zorgfonds groeit. Kostenplaatjes noemde hij "details" en "ditjes-en-datjes". 

Het plan van de SP kan bij geen enkele partij in de Kamer op steun rekenen. In het televisieprogramma Pauw noemde Roemer het een breekpunt als het nationaal zorgfonds niet zou worden ingevoerd.

Politieke beschouwingen

Woensdag en donderdag is het aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer om tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de begroting die dinsdag is gepresenteerd nog eens streng onder de loep te nemen. De politieke leiders zullen proberen gaten te schieten in de beleidsvoorstellen, ook met het oog op de verkiezingen in maart 2017.

Uit de plannen blijkt dat de koopkracht volgend jaar stijgt en zelfs hoger uitkomt dan in 2012. Mede door koopkrachtreparaties van 1,1 miljard euro gaat nu 90 procent van de mensen erop vooruit. Ook voor de zorg, politie en justitie zijn er extra miljoenen uitgetrokken.

Video: Oppositie reageert op begroting kabinet

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie