Startende ondernemer uit buitenland krijgt meer tijd

Startende ondernemers uit het buitenland krijgen meer kans van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). Die wil "ambitieuze, innovatieve ondernemers" van elders meer tijd geven om hier een bedrijfje op te zetten en te laten groeien.

Deze mensen kunnen nu gebruikmaken van een opstartregeling. Als ze een bepaald traject tot tevredenheid hebben doorlopen, kunnen ze een verblijfsvergunning voor zelfstandigen krijgen. Daarna hebben ze dan één jaar de gelegenheid om hun idee tot bedrijf te laten worden.

Het duurt echter vaak langer totdat ze aan de voorwaarden voldoen: het vergt vaak twee jaar tot er groei is. Om te voorkomen dat interessante starters, waarin is geïnvesteerd, alsnog moeten vertrekken wordt de regeling voor zelfstandigen aangepast en krijgen ze in de praktijk drie jaar de tijd. De wijziging gaat 1 januari 2016 in.

Nederland is een van de weinige landen in de wereld dat een toelatingsregeling voor start-ups heeft. Tot en met 26 november zijn er ongeveer twintig verblijfsvergunningen verleend aan buitenlandse ondernemers. De meeste hiervan hebben de Amerikaanse nationaliteit, gevolgd door de Russische en de Canadese. Er zijn momenteel nog ruim dertig aanvragen in behandeling. 

Voorwaarde voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning als zelfstandige is dat er sprake moet zijn van een "wezenlijk Nederlands belang". Dit wordt getoetst aan de hand van een puntensysteem.

Lees meer over:
Tip de redactie