Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 februari 2013 15:05
13 februari 2013 16:33

Oud-minister Kooijmans overleden

AMSTERDAM - Oud-minister en minister van Staat Pieter Kooijmans is overleden.

Foto:  ANP

Kooijmans is 79 geworden. Hij was volkenrechtdeskundige, rechter en oud-politicus van ARP en CDA.

Hij volgde Hans van den Broek op, die naar de Europese Commissie vertrok. ''Ik ben beschikbaar voor anderhalf jaar. Ik ambieer geen langere periode, ik ambieerde deze post ook niet", zei de CDA'er bij zijn aantreden.

Na zijn vertrek eind 1977 uit de politiek was de jurist Kooijmans 16 jaar hoogleraar volkenrecht in Leiden. Hij raakte vooral bekend als internationaal erkend specialist op het gebied van de mensenrechten.

Strijder

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is Kooijmans van grote betekenis geweest voor zijn partij. ''Kooijmans was een eminent politicus, diplomaat en kenner van het internationaal recht."

"Hij was een strijder voor mensenrechten en een rechtvaardiger wereld, en werd mede daarom binnen en buiten het CDA zeer gewaardeerd. Wij herinneren hem als een warme persoonlijkheid die veel voor het CDA heeft betekend.'' 

Deskundigheid

Als minister dwong hij door zijn deskundigheid, maar ook door zijn ongedwongenheid en gebrek aan politieke ambities binnen en buiten het parlement snel respect af. Zo sprak Kooijmans direct na zijn benoeming op het Binnenhof een groep vrouwen toe die demonstreerde tegen de seksuele oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië.

De oorlog op de Balkan was voor hem het onderwerp dat bovenaan moest staan op de agenda van het Nederlandse buitenlands beleid.

Rechter

Van 1 maart 1997 tot 1 maart 2006 was hij rechter aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Een jaar na zijn vertrek daar werd hij tot minister van staat benoemd. Koningin Beatrix decoreerde Kooijmans in 2006 met de exclusieve Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau.

Door: ANP

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Ten einde

De Patriotmissie in Turkije wordt niet verlengd. Dat schrijft het kabinet maandag aan de Tweede Kamer.

Lees meer

NUweekend

Deze week onder meer: Overleeft Apple zonder Steve Jobs? Hoe houd je je vakantiegevoel vast? Een huiszoeking om verdachte software en waarom de Vuelta leuker is dan de Tour.

Ga naar NUweekend

Begroting 2015

Kan het kabinet na jaren eindelijk stoppen met bezuinigen? NU.nl legde vooraanstaande economen drie scenario's voor de begroting van 2015 voor.

Lees verder

Steun aan Koerden

Het kabinet sluit niet uit dat Nederland net als de Verenigde Staten (VS) militaire steun gaat leveren aan de Koerdische nationale regering in het noorden van Irak.

Lees verder