Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 februari 2013 15:05
13 februari 2013 16:33

Oud-minister Kooijmans overleden

AMSTERDAM - Oud-minister en minister van Staat Pieter Kooijmans is overleden.

Foto:  ANP

Kooijmans is 79 geworden. Hij was volkenrechtdeskundige, rechter en oud-politicus van ARP en CDA.

Hij volgde Hans van den Broek op, die naar de Europese Commissie vertrok. ''Ik ben beschikbaar voor anderhalf jaar. Ik ambieer geen langere periode, ik ambieerde deze post ook niet", zei de CDA'er bij zijn aantreden.

Na zijn vertrek eind 1977 uit de politiek was de jurist Kooijmans 16 jaar hoogleraar volkenrecht in Leiden. Hij raakte vooral bekend als internationaal erkend specialist op het gebied van de mensenrechten.

Strijder

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is Kooijmans van grote betekenis geweest voor zijn partij. ''Kooijmans was een eminent politicus, diplomaat en kenner van het internationaal recht."

"Hij was een strijder voor mensenrechten en een rechtvaardiger wereld, en werd mede daarom binnen en buiten het CDA zeer gewaardeerd. Wij herinneren hem als een warme persoonlijkheid die veel voor het CDA heeft betekend.'' 

Deskundigheid

Als minister dwong hij door zijn deskundigheid, maar ook door zijn ongedwongenheid en gebrek aan politieke ambities binnen en buiten het parlement snel respect af. Zo sprak Kooijmans direct na zijn benoeming op het Binnenhof een groep vrouwen toe die demonstreerde tegen de seksuele oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië.

De oorlog op de Balkan was voor hem het onderwerp dat bovenaan moest staan op de agenda van het Nederlandse buitenlands beleid.

Rechter

Van 1 maart 1997 tot 1 maart 2006 was hij rechter aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Een jaar na zijn vertrek daar werd hij tot minister van staat benoemd. Koningin Beatrix decoreerde Kooijmans in 2006 met de exclusieve Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau.

Door: ANP

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wordt vrijwel zeker namens Nederland Eurocommissaris in de Europese Commissie.

Lees verder en bekijk beeld

Donald Tusk

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-leider. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef.

Meer tekst en beeld

Regeerakkoord

 Het kabinet is na anderhalf jaar al een heel eind op stoom met het regeerakkoord. Een overzicht van de belangrijkste punten. Wat is er al gerealiseerd, wat is nog in behandeling en wat is afgeschoten?

Lees meer

Gezocht

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte 2 is zo goed als klaar, maar het land is nog lang niet af. Welke nieuwe uitdagingen liggen er tot de volgende verkiezingen van 2017?

Lees meer