Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 november 2012 16:45
13 november 2012 16:45

'Relatie VVD en PvdA sterker door zorgkostenpremie'

DEN HAAG - Het oproer dat ontstond door de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft de relatie tussen VVD en PvdA als coalitiepartners versterkt.

Foto:  ANP

Dat zegt PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in een interview met NU.nl.

"Als er al enige twijfel is bij wie dan ook of dit kabinet een succes kan worden dan laten we hiermee zien dat we er alles aan willen doen", stelt hij.

Daags na de presentatie van het regeerakkoord ontstond binnen de VVD gedoe over de afgesproken nivelleringsmaatregel. Na twee weken werd deze onrust niet minder en zagen de partijen zich gedwongen het plan van tafel te halen en een alternatief te zoeken.

"Er waren wel strubbelingen, maar niet onderling. Die strubbelingen waren er tussen de pers en de plannen en binnen politieke partijen", aldus de minister.

Plasterk was eerder minister in het kabinet-Balkenende 4. Volgens hem was de sfeer daar goed, maar in dit kabinet 'heel erg goed'.

"Bij de formatie van Balkenende 4 werd gezegd, als er weer wat naar de pers was gelekt: Jack de Vries heeft zeker weer lopen spinnen. Nu zeggen Rutte en Samsom tegen elkaar: volgens mij komt het lek van mijn kant, en zegt de ander: nee, ik denk van de mijne."

Volgens Plasterk is de teneur binnen beide partijen dat ze er samen uit willen komen als er problemen zijn. "Dat was ten tijde van het regeren met het CDA wel anders. Daar werd ieder probleem als zijn eigen probleem ervaren."

Lees hier het hele interview met Plasterk

Door: NU.nl/Lucas Benschop
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Maakt rechts kans in Europa? Hoe populair is de koning na zijn eerste jaar? En Ronald Giphart en Bart Chabot over hun vijf jaar geleden overleden vriend Martin Bril.

Ga naar NUweekend

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven

Verkiezingsuitslag

Vijf dingen die u moet weten over én overzichtelijke kaarten van de verkiezingsuitslag:

Lees verder

Peil.nl