Oppositie constateert valse start Rutte II

DEN HAAG - De oppositie vindt dat het nieuwe kabinet Rutte II een valse start heeft gemaakt door de problemen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie, die uiteindelijk maandag weer uit het regeerakkoord werd geschrapt.

Dat bleek dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring, waarin over het regeerakkoord en het nieuw aangetreden kabinet werd gedebatteerd.

PVV-leider Geert Wilders zei tijdens zijn bijdrage dat de ophef over de oorspronkelijk voorgenomen inkomensafhankelijke zorgpremie op hem overkwam als "een bende, een wanvertoning, een blamage".

Uiteindelijk zagen VVD en PvdA zich maandag genoodzaakt de zorgpremieplannen te vervangen door onder meer een aanpassing van de inkomstenbelasting.

Daarop concludeerde Wilders: "De wedstrijd moet nog beginnen, maar de spelers liggen al aan de beademing. We hebben er geen enkel vertrouwen in dat het met dit blunderkabinet ooit nog goed komt."

Onprofessioneel

Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer vindt dat "de start van een kabinet zelden zo verwarrend en zo onprofessioneel is verlopen", waar D66'er Alexander Pechtold rept van "een valse start" van "het kwartetkabinet".

Arie Slob van de ChristenUnie vond eveneens "dat dit dit kabinet aangeschoten uit de startblokken is gekomen" door de ophef rond de zorgpremieplannen. "De eerste de beste horde bleek al te hoog", aldus Slob.

CDA-leider Sybrand Buma had het liever over "twee weken klunzen" van de regering "met de bijna genante vraag, hoe gaat de premier het vertrouwen in het kabinet herstellen?"

Volgens Buma is er in de plaats van het "onzalige" plan voor de zorgpremie "een nieuw gedrocht" in de plaats gekomen waarmee alsnog de middenklasse wordt gepakt.

Motie

Eerder tijdens het debat erkende VVD’er Halbe Zijlstra al over de situatie rond de zorgpremie, dat "die niet de schoonheidsprijs verdiende". PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom op zijn beurt stelt "er alles aan te doen het gedeukte vertrouwen te herstellen".

Tijdens zijn bijdrage diende Zijlstra namens VVD en PvdA formeel de motie in over de nieuwe plannen ter vervanging van de inkomensafhankelijke zorgpremie "constaterende dat er onrust in de samenleving is onstaan" over de effecten van de maatregel.

Regeringsverklaring

Ook premier Mark Rutte refereerde aan het maandag nieuw gesloten akkoord over een alternatief voor de zorgpremieplannen. De premier opende het debat met het oplezen van de regeringsverklaring.

"De afgelopen twee weken hebben laten zien dat de bereidheid bij mensen om offers te brengen, niet vanzelfsprekend is. Zo was er veel te doen over de gevolgen van een specifiek onderdeel van het akkoord", zo sprak hij.

Waarop hij concludeerde: "Juist als de politiek veel van mensen vraagt, is het belangrijk om rust en vertrouwen te bieden".

Begrip

Verder haalde Rutte de uitgangspunten van het regeerakkoord tussen PvdA en VVD uitgebreid aan. Volgens hem hebben de beide partijen "programmatische verschillen geaccepteerd" waardoor "ruimte was om lastige knopen door te hakken". 

Ook spreekt hij van "pijnlijke maatregelen". Maar, zo meent hij: "Mensen begrijpen misschien wel beter dan ooit dat de crisis niet vanzelf over gaat en dat we de rekening samen moeten dragen".

Volg het debat ook via de live-blog

Lees de hele regeringsverklaring

Zie hier de maandag overeengekomen aanpassingen van het regeerakkoord

Lees meer over:

Speel mee met MijnTeam

Speel mee met MijnTeam
MijnTeam is het nieuwe voetbalmanagerspel van NU.nl. Maak kans op mooie prijzen.

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.