VVD, CDA en PVV in overleg over extra bezuinigingen

Laatste update:  5 maart 2012 11:43 info

DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zullen de komende tijd ''een totale mediastilte'' betrachten om de kans op succes van de besprekingen zo groot mogelijk te maken.

ANP

Dat zei premier Mark Rutte maandag bij het Catshuis voorafgaand aan het eerste overleg binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV over de noodzakelijke extra bezuinigingen.

Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) moet er voor zeker 9 miljard euro gesneden worden om volgend jaar te voldoen aan de Europese afspraak dat het begrotingstekort niet hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De onderhandelaars benadrukken dat er de gezamenlijke wil bestaat de besprekingen met succes af te ronden.

Rutte zei dat voor de drie partijen duidelijk is wat hun belangrijke punten zijn. ''We gaan niet elkaars verkiezingsprogramma voorlezen, die kennen we wel.'' Volgens CDA-vicepremier Maxime Verhagen moet ieder de bereidheid hebben zijn verantwoordelijkheid te nemen. ''Ook voor lastige besluiten als die nodig zijn'', aldus Verhagen.

Ambitie

Volgens Rutte zijn de drie partijen in 2010 gaan samenwerken met de ambitie de overheidsfinanciën op orde te brengen, de economische groei aan te wakkeren en Nederland veiliger te maken.

Door de stevige tegenwind is het nu nodig extra in te grijpen. Als er niets gebeurt, loopt de staatsschuld volgens Rutte volgend jaar dagelijks met 90 miljoen euro op.

PVV

De PVV is bereid pijnlijke bezuinigingen te accepteren als daar tegenover voldoende niet-financiële maatregelen staan die voor de PVV-kiezer van belang zijn, zoals minder asiel en immigratie.

PVV-leider Geert Wilders maakte dat maandag duidelijk. ''We willen eruit komen, maar niet tegen iedere prijs'', aldus Wilders. Hij zei dat hij met ''een fair pakket'' naar de PVV-kiezer moet kunnen.

''We zullen zien hoe ver we komen. Inhoudelijke dossiers bespreek ik straks binnen, maar ik vind dat we niet alleen naar financiële zaken moeten kijken. Dan zal het moeilijk zijn om eruit te komen.''

Moeilijke tijd

''Ik sta hier met weinig plezier en verheug me op het moment dat het is afgelopen. Het wordt een hele moeilijke tijd'', aldus Wilders.

Naar verwachting zullen de onderhandelingen in het Catshuis minimaal 3 weken duren.

Lees alle reacties op Twitter via NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: 'De moord op Margaret Thatcher', de creatieve computer, interview met ebola-artsen en Sigrid Kaag blikt terug op missie chemische wapens.

Ga naar NUweekend

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Uniform

Militairen kunnen voorlopig beter niet in uniform reizen in het openbaar vervoer. Dat advies heeft het ministerie van Defensie gegeven.

Lees meer

Afschaffen basisbeurs

Het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om een einde te maken aan de basisbeurs is maandagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees verder