Ergernis over 'botte huurverhoging'

Laatste update:  21 februari 2012 21:57 info

AMSTERDAM - De Woonbond en vakcentrale FNV zijn kwaad over de kabinetsplannen om de huren voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro met 5 procent extra op de inflatie te verhogen.

Foto:  ANP

In een brief aan de Tweede Kamer spreken ze van een '' onacceptabele botte verhoging" die leidt tot koopkrachtverlies. Ze vragen de Kamer het kabinetsplan met kracht van de hand te wijzen.

De maatregel die op 1 juli moet ingaan zou 300.000 tot 400.000 huishoudens treffen.

In de brief schrijven de Woonbond en de FNV dat de huren in een klap worden verhoogd, in een huurmarkt die vastzit en er voor die huurders vaak geen betaalbare alternatieven zijn.

Belasting

Woonbonddirecteur Ronald Paping zegt dat het ongehoord is dat verhuurders er al via de Belastingdienst achter kunnen komen hoeveel hun huurders verdienen terwijl de wet nog niet is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

De PvdA heeft dinsdag over de extra huurverhoging aan de bel getrokken bij minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken).

Volgens de oppositiepartij ontbeert de verstrekking van inkomensgegevens door de Belastingdienst een wettelijke basis en is het ook nog eens in strijd met privacywetgeving. De Belastingdienst zou hier meteen mee moeten stoppen.

Met de extra huurmaatregel wil het kabinet de doorstroming op de huurmarkt een zetje geven. Nu zitten er nog te veel mensen met een goed inkomen in een goedkope huurwoning.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (101)
Banner NUjournaal Algemeen

Dion Graus

PVV-Kamerlid Dion Graus is woensdag bedreigd en beledigd in Zwolle. Hij gaat daar aangifte van doen.

Lees verder

NUweekend

Deze week onder meer: de toespraak van Timmermans, Peter Jan Rens, de financiële crisis, zwemmend Nederland en vakantieboetes.

Ga naar NUweekend

'Goodwill' Kiev

De Tweede Kamer heeft tijdens het debat over de nasleep van de vliegramp de aanval geopend op de Oekraïense regering, die ook dinsdag het staakt-het-vuren rond het rampgebied naast zich neer lijkt te hebben gelegd.

Lees verder en bekijk beeld

Aruba

Aruba moet heel snel maatregelen nemen om de financiën op orde te brengen. Een eerste onderzoek bevestigt de zorgen van de Rijksministerraad over de begroting van Aruba.

Lees verder