Pechtold wil 'evenwichtiger' beleid Midden-Oosten

Laatste update:  19 januari 2012 15:16 info

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet een 'evenwichtigere' rol in het Midden Oosten-conflict gaat spelen.

NU.nl/Richard Mulder

Dat zegt hij tegenover NU.nl. Hij vindt dat Nederland zich onder het kabinet-Rutte te pro-Israël opstelt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Pechtold doet zijn uitspraken in het kader van het bezoek van de Israelische premier Benjamin Netanyahu (foto) aan Nederland donderdag.

Netanyahu zal onder meer een gesprek hebben met premier Rutte en Pechtold verwacht dat hij deze boodschap ook naar hem durft over te brengen.

"Nederland heeft in de geschiedenis altijd die evenwichtige positie ingenomen. Ik verwacht dat de boodschap van Rutte aan Netanyahu ook in die lijn zal zijn", aldus Pechtold.

Impasse

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zitten al jaren in een impasse. Met name de bouw van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied zijn een doorn in het oog van de Palestijnen.

Pechtold: "Minister Rosenthal spreekt zich terecht regelmatig uit tegen deze nederzettingen, maar die woorden lijken weinig indruk te maken, getuige de Israëlische bouwactiviteiten."

De D66'er wil daarom dat de minister van Buitenlandse Zaken in fermere bewoordingen kritisch is tegenover Netanyahu over deze nederzettingen.

Pechtold verwijt Rosenthal daarnaast zich weinig constructief op te stellen als het gaat om de erkenning voor de Palestijnen. Zo lag Nederland volgens hem als een van de weinigen dwars bij de erkenning als VN-lid en blokkeerde Nederland een verklaring vanuit de EU-lidstaten over de Palestijnse kwestie.

"Dat brengt de vredesonderhandelingen geen stap verder, integendeel", stelt Pechtold.

VVD

VVD Kamerlid Ten Broeke herkent zich niet in de woorden van Pechtold.

"Juist Nederland durft en kan kritisch te zijn. Onze kritiek wordt gehoord en serieus genomen, zoals dat tussen vrienden kan. De opstelling van de Nederlandse regering maakt het dus mogelijk om invloed uit te oefenen", aldus Ten Broeke.

Netanyahu zou volgens het Kamerlid hebben bevestigd dat hij zonder voorwaarden vooraf aan tafel wil gaan zitten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: 'De moord op Margaret Thatcher', de creatieve computer, interview met ebola-artsen en Sigrid Kaag blikt terug op missie chemische wapens.

Ga naar NUweekend

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Uniform

Militairen kunnen voorlopig beter niet in uniform reizen in het openbaar vervoer. Dat advies heeft het ministerie van Defensie gegeven.

Lees meer

Afschaffen basisbeurs

Het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om een einde te maken aan de basisbeurs is maandagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees verder