'Spies volgt Donner op in kabinet'

Laatste update:  16 december 2011 15:54 info Bekijk op de kaart

DEN HAAG - De Zuid-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Spies volgt Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken op zodra die benoemd is tot vicepresident van de Raad van State. 

Foto:  ANP

 Bekijk video

Volgens ingewijden worden beide benoemingen vrijdag afgerond in de ministerraad.

Donner is bij de Raad van State de opvolger van Herman Tjeenk Willink. Spies was eerder jarenlang Tweede Kamerlid voor het CDA. Sinds april dit jaar is ze gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland.

Sollicitatieprocedure

De overstap van Donner naar de Raad van State hing al maanden in de lucht. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hield nog een sollicitatieprocedure maar die kon de schijn niet wegnemen dat al lang vaststond dat de prestigieuze post bij het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet voor Donner was.

Begin deze week werd duidelijk dat ook voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad afgewezen was.

Schipholbrand

Tussen 1997 en 2002 was Donner al lid van de Raad van State, voordat hij als minister van Justitie toetrad tot het eerste kabinet van Jan Peter Balkenende. Dat was hij ook tijdens de kabinetten Balkenende II en III, tot het moment Donner in september 2006 aftrad vanwege de Schipholbrand.

In 2007 keerde Donner als minister terug in het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie, nu als minister van Sociale Zaken. Vorig jaar vervolgde hij zijn loopbaan als minister van Binnenlandse Zaken onder leiding van premier Mark Rutte.

Verhagen

Sinds vorige week was duidelijk dat CDA-vicepremier Maxime Verhagen Spies als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Donner zag. Zij had nog wel enige bedenktijd nodig, vooral omdat ze nog niet zo lang actief was als gedeputeerde. Ze houdt zich bij de provincie Zuid-Holland onder meer bezig met ruimte, wonen en economische zaken.

Spies was Kamerlid tussen 2002 en 2010. Sinds 2007 fungeerde ze als vicefractievoorzitter. Vorig jaar nam ze voor enkele maanden het partijvoorzitterschap van het CDA waar toen daar grote verdeeldheid was ontstaan over de deelname aan het minderheidskabinet dat gedoogd wordt door de PVV.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wordt vrijwel zeker namens Nederland Eurocommissaris in de Europese Commissie.

Lees verder en bekijk beeld

Donald Tusk

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-leider. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef.

Meer tekst en beeld

Regeerakkoord

 Het kabinet is na anderhalf jaar al een heel eind op stoom met het regeerakkoord. Een overzicht van de belangrijkste punten. Wat is er al gerealiseerd, wat is nog in behandeling en wat is afgeschoten?

Lees meer

Gezocht

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte 2 is zo goed als klaar, maar het land is nog lang niet af. Welke nieuwe uitdagingen liggen er tot de volgende verkiezingen van 2017?

Lees meer