PVV wil Greenpeace uitzetten

Laatste update:  21 november 2011 11:20 info

AMSTERDAM - Greenpeace gaat zo vaak over de schreef dat de actiegroep het land uit moet worden gezet.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat stelt PVV-Kamerlid Richard de Mos maandag in De Telegraaf. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) moet volgens hem alles uit de kast halen om Greenpeace weer in het gareel te krijgen.

Een woordvoerder van de PVV laat weten dat De Mos niet ingaat op vragen over de kwestie.

De beweging radicaliseert en het hoofdkantoor moet desnoods worden gesloten, stelt De Mos in de krant. VVD-Kamerlid René Leegte noemt dat in een reactie 'echt onzin'. "Dat gaat echt te ver. Het is juist goed om een weerwoord te hebben. Wij als VVD staan juist voor het vrije woord."

Oude motie

Wel vindt Leegte dat Greenpeace zich aan de wet moet houden. Hij haalde vijf weken geleden dan ook een drie jaar oude motie van Kamerlid Charlie Aptroot 'uit de motteballen' waarin staat dat milieuorganisaties die de wet overtreden geen subsidie moeten krijgen.

De aanleiding was de bezetting door Greenpeace van een terrein in de Groningse Eemshaven waar een kolencentrale wordt gebouwd. Toen minister van Milieu Henk Bleker (CDA) toezegde hiermee aan de slag te gaan, is de motie niet in stemming gebracht.

Leegte vindt het ook lastig dat met Greenpeace vooraf geen afspraken kunnen worden gemaakt. "Met de Waddenvereniging kun je nog overleggen hoe je een kolencentrale zo goed mogelijk kunt inpassen, maar met Greenpeace niet. Maar goed, dat is hun keuze."

Verbaasd

Greenpeace zegt in De Telegraaf verbaasd te zijn dat de PVV de beweging 'monddood' wil maken. Directeur Sylvia Borren wijst erop dat de organisatie geweldloos te werk gaat.

"Het zou logischer zijn als de heer De Mos samen met de eigen kiezers en miljoenen Greenpeacesupporters opkomt tegen vervuilende praktijken."

Een maand geleden pleitte de VVD met steun van de PVV voor het opheffen van fiscale voordelen voor organisaties als Greenpeace. Zo zou het niet meer mogelijk moeten zijn dat giften aan Greenpeace fiscaal aftrekbaar zijn. Ook zou de milieuorganisatie belasting moeten betalen over schenkingen of erfenissen.

Actie

Greenpeace zette vorige maand kwaad bloed bij de VVD en de PVV met een actie rond het transport van kernafval.

De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst door de treinrails naar boven laten komen, maar dat werd tijdens de voorbereidingen verhinderd. Het OM onderzoekt of de actie gevaar voor het transport had kunnen opleveren.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: 'De moord op Margaret Thatcher', de creatieve computer, interview met ebola-artsen en Sigrid Kaag blikt terug op missie chemische wapens.

Ga naar NUweekend

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Uniform

Militairen kunnen voorlopig beter niet in uniform reizen in het openbaar vervoer. Dat advies heeft het ministerie van Defensie gegeven.

Lees meer

Afschaffen basisbeurs

Het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om een einde te maken aan de basisbeurs is maandagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees verder