Rusland hekelt verkiezingswaarnemer SP

Laatste update:  16 november 2011 14:49 info

MOSKOU - In Rusland is ophef ontstaan over het bezoek van Europese verkiezingswaarnemers, onder leiding van de Nederlandse SP-senator Tiny Kox.

Foto:  ANP

De delegatie had vorige week geconcludeerd dat er ''grote zorgen zijn over de gelijke kansen'' van deelnemers bij de parlementsverkiezingen op 4 december.

Hij sprak ook over ''ernstige zorgen dat de verkiezingsresultaten kunnen worden gemanipuleerd.''

Het hoofd van de Russische kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, meent dat de delegatie van Kox mogelijk de Russische wet heeft overtreden door een lopende verkiezingscampagne te kritiseren. Tsjoerov heeft de openbaar aanklager om een officieel onderzoek gevraagd, meldde de Russische krant Kommersant woensdag.

Bezoekrecht

De delegatieleden Kox en de Zweedse Marietta de Purbaix-Lundin kunnen volgens Tsjoerov het recht verliezen om Rusland te bezoeken.

De delegatie was georganiseerd door de Raad van Europa, de organisatie van 47 landen voor democratie en mensenrechten. De leden bezochten Rusland van 8 tot 11 november.

Begin deze maand bleek Rusland een andere Nederlander, oud-correspondent Alexander Münninghoff, te hebben geweigerd als waarnemer. Het is niet bekend wat de bezwaren van Moskou tegen Münninghoff waren.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Vliegramp Oekraïne

Er komt geen hoorzitting over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne afgelopen juli, omdat de coalitiepartijen dat blokkeren.

Lees meer

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Toen in beeld

Bijzondere nieuwsbeelden van 'vandaag' in het verleden. 

Bekijk fotoserie (100)