Rusland hekelt verkiezingswaarnemer SP

Laatste update:  16 november 2011 14:49 info

MOSKOU - In Rusland is ophef ontstaan over het bezoek van Europese verkiezingswaarnemers, onder leiding van de Nederlandse SP-senator Tiny Kox.

Foto:  ANP

De delegatie had vorige week geconcludeerd dat er ''grote zorgen zijn over de gelijke kansen'' van deelnemers bij de parlementsverkiezingen op 4 december.

Hij sprak ook over ''ernstige zorgen dat de verkiezingsresultaten kunnen worden gemanipuleerd.''

Het hoofd van de Russische kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, meent dat de delegatie van Kox mogelijk de Russische wet heeft overtreden door een lopende verkiezingscampagne te kritiseren. Tsjoerov heeft de openbaar aanklager om een officieel onderzoek gevraagd, meldde de Russische krant Kommersant woensdag.

Bezoekrecht

De delegatieleden Kox en de Zweedse Marietta de Purbaix-Lundin kunnen volgens Tsjoerov het recht verliezen om Rusland te bezoeken.

De delegatie was georganiseerd door de Raad van Europa, de organisatie van 47 landen voor democratie en mensenrechten. De leden bezochten Rusland van 8 tot 11 november.

Begin deze maand bleek Rusland een andere Nederlander, oud-correspondent Alexander Münninghoff, te hebben geweigerd als waarnemer. Het is niet bekend wat de bezwaren van Moskou tegen Münninghoff waren.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Geen besluit F-16's

Minister Jeanine Hennis (Defensie) ontkent dat een besluit genomen is over een mogelijke militaire inzet tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

Lees verder

Kritiek

CDA-leider Sybrand Buma is woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stevig aangevallen op zijn tegenvoorstellen voor de begroting voor 2015.

Lees verder en bekijk beeld

NUweekend

Deze week onder meer: De extreem vroege herfst, Junckers puzzel, Hazes' chauffeur, hoe Obama IS zou moeten aanpakken en hoe sociale media je brein beïnvloeden.

Ga naar NUweekend

Mariëtte Hamer

Oud-PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft geprobeerd de bestaande cultuur binnen de PvdA te veranderen dat er geen zaken konden worden gedaan met de SP.

Lees meer