Officiële verkiezingsuitslag bevestigt winst VVD

Laatste update:  15 juni 2010 22:58 info

DEN HAAG - De nieuwe zetelverdeling in de Tweede Kamer is zoals die vorige week al als voorlopige uitslag is gepubliceerd. Dat betekent dat de VVD de grootste partij is met 31 zetels, gevolgd door de PvdA met 30.

Foto:  ANP

 Bekijk video

De Kiesraad maakte dinsdagmiddag de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend. Vorige week was er al een voorlopige uitslag op basis van tellingen van de uitgebrachte stemmen.

Na het tellen van de stemmen gaven gemeenten toen hun resultaten door aan de ANP Verkiezingsdienst.

Verder komt de PVV uit op 24 zetels, het CDA op 21, de SP op 15, GroenLinks en D66 op 10, ChristenUnie op 5 en de SGP en de Partij voor de Dieren op 2.

Voorkeursstemmen

Uit de officiële uitslag blijkt dat verschillende kandidaten op basis van voorkeursstemmen in de Tweede Kamer zijn verkozen. Sabine Uitslag (CDA) stond op de 31e plaats op de kandidatenlijst, maar kreeg met bijna zestienduizend stemmen voldoende steun voor een zetel.

Hero Brinkman

Ook PVV-Kamerlid Hero Brinkman komt op eigen kracht in de Tweede Kamer. Hij haalde 18.865 stemmen, en overschreed daarmee de voorkeurdrempel.

Brinkman heeft zich de afgelopen tijd gemanifesteerd als een potentiële dissident binnen de PVV. Hij werd door Wilders op nummer elf van de lijst gezet, lager dan de meeste andere huidige Kamerleden. De PVV haalde overigens 24 zetels, zodat Brinkman ook zonder voorkeursstemmen in de Kamer zou zijn gekomen.

Pia Dijkstra

Voor D66 is oud-presentator van het NOS-Journaal Pia Dijkstra met 15.705 voorkeurstemmen verkozen. Dat is elf meer dan nodig was.

Dijkstra stond op nummer dertien van de D66-lijst. D66 haalde tien zetels. Door haar voorkeurstemmen verdringt Dijkstra de nummer tien, Marty Smits.

Mark Rutte

VVD-leider Mark Rutte mag zich ook persoonlijk de winnaar noemen van de Tweede Kamerverkiezingen.

In totaal brachten 1.617.636 kiezers hun stem uit op Rutte. Bij PvdA-leider Job Cohen waren dat er 1.510.203 en bij PVV-leider Geert Wilders 1.376.938.

CDA-leider Jan Peter Balkenende kreeg 947.785 kiezers achter zich. De recent aangetreden SP-voorman Emile Roemer kreeg 794.570 stemmen, GroenLinks-leider Femke Halsema 577.126 en D66-leider Alexander Pechtold 507.187.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Afschaffen basisbeurs

Het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om een einde te maken aan de basisbeurs is maandagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees verder

Geen besluit F-16's

Minister Jeanine Hennis (Defensie) ontkent dat een besluit genomen is over een mogelijke militaire inzet tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

Lees verder

Kritiek

CDA-leider Sybrand Buma is woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stevig aangevallen op zijn tegenvoorstellen voor de begroting voor 2015.

Lees verder en bekijk beeld

Mariëtte Hamer

Oud-PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft geprobeerd de bestaande cultuur binnen de PvdA te veranderen dat er geen zaken konden worden gedaan met de SP.

Lees meer