Verhagen legt bal bij VVD en PVV

Laatste update:  14 juni 2010 23:53 info

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. ''Die moeten het grosso modo eens worden voordat er überhaupt naar een derde partij gekeken kan worden.''

1530 Foto:  ANP

Dat zei Verhagen na zijn gesprek maandagavond met Rosenthal. Hij wees erop dat tussen de liberalen en de partij van Geert Wilders grote verschillen van mening bestaan op financieel-economisch terrein en over de manier waarop er hervormd moet worden.

Het CDA is de aangewezen partij om een coalitie van VVD en PVV aan een Kamermeerderheid te helpen, maar de christendemocraten wachten eerst af of de twee anderen elkaar kunnen vinden. Verhagen herhaalde dat zijn partij niet aan zet is.

Kamermeerderheid

VVD, PVV en CDA hebben samen een nipte Kamermeerderheid van 76 zetels. Als het niet lukt om een coalitie met deze drie partijen te formeren, wordt verder gekeken naar andere opties. Dan komt waarschijnlijk paars-plus -VVD, PvdA, D66 en GroenLinks- in beeld.

Op geluiden uit de CDA-afdelingen dat zijn partij niet in zee moet gaan met VVD en PVV antwoordde Verhagen dat het CDA nooit een partij heeft uitgesloten. Wel wees hij nog eens op de grote verschillen tussen zijn partij en de PVV.

Rosenthal praat dinsdag verder met VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders. Eerst spreekt hij met de twee afzonderlijk, dinsdagavond zit de informateur met Rutte en Wilders tegelijk om tafel. Dat heeft de informateur maandag laten weten.

Balkenende

Voorafgaand aan de gesprekken met VVD en PVV ontvangt de informateur demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden en Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State.

Woensdag heeft Rosenthal dan nog een gesprek met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: de toespraak van Timmermans, Peter Jan Rens, de financiële crisis, zwemmend Nederland en vakantieboetes.

Ga naar NUweekend

Aruba

Aruba moet heel snel maatregelen nemen om de financiën op orde te brengen. Een eerste onderzoek bevestigt de zorgen van de Rijksministerraad over de begroting van Aruba.

Lees verder

Juncker

De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, denkt dat de Amerikaanse spionagepraktijken in Europa voor een vertrouwensbreuk kunnen zorgen.

Lees meer

NUopvakantie

Op vakantie en toch even snel lezen wat u echt niet mag missen? NU.nl maakt in de zomermaanden voor u een selectie.

Uitleg over NUopvakantie