Verhagen legt bal bij VVD en PVV

Laatste update:  14 juni 2010 23:53 info

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. ''Die moeten het grosso modo eens worden voordat er überhaupt naar een derde partij gekeken kan worden.''

1530 Foto:  ANP

Dat zei Verhagen na zijn gesprek maandagavond met Rosenthal. Hij wees erop dat tussen de liberalen en de partij van Geert Wilders grote verschillen van mening bestaan op financieel-economisch terrein en over de manier waarop er hervormd moet worden.

Het CDA is de aangewezen partij om een coalitie van VVD en PVV aan een Kamermeerderheid te helpen, maar de christendemocraten wachten eerst af of de twee anderen elkaar kunnen vinden. Verhagen herhaalde dat zijn partij niet aan zet is.

Kamermeerderheid

VVD, PVV en CDA hebben samen een nipte Kamermeerderheid van 76 zetels. Als het niet lukt om een coalitie met deze drie partijen te formeren, wordt verder gekeken naar andere opties. Dan komt waarschijnlijk paars-plus -VVD, PvdA, D66 en GroenLinks- in beeld.

Op geluiden uit de CDA-afdelingen dat zijn partij niet in zee moet gaan met VVD en PVV antwoordde Verhagen dat het CDA nooit een partij heeft uitgesloten. Wel wees hij nog eens op de grote verschillen tussen zijn partij en de PVV.

Rosenthal praat dinsdag verder met VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders. Eerst spreekt hij met de twee afzonderlijk, dinsdagavond zit de informateur met Rutte en Wilders tegelijk om tafel. Dat heeft de informateur maandag laten weten.

Balkenende

Voorafgaand aan de gesprekken met VVD en PVV ontvangt de informateur demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden en Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State.

Woensdag heeft Rosenthal dan nog een gesprek met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Geen besluit F-16's

Minister Jeanine Hennis (Defensie) ontkent dat een besluit genomen is over een mogelijke militaire inzet tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

Lees verder

Kritiek

CDA-leider Sybrand Buma is woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stevig aangevallen op zijn tegenvoorstellen voor de begroting voor 2015.

Lees verder en bekijk beeld

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Mariëtte Hamer

Oud-PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft geprobeerd de bestaande cultuur binnen de PvdA te veranderen dat er geen zaken konden worden gedaan met de SP.

Lees meer