Verhagen legt bal bij VVD en PVV

Laatste update:  14 juni 2010 23:53 info

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. ''Die moeten het grosso modo eens worden voordat er überhaupt naar een derde partij gekeken kan worden.''

1530 Foto:  ANP

Dat zei Verhagen na zijn gesprek maandagavond met Rosenthal. Hij wees erop dat tussen de liberalen en de partij van Geert Wilders grote verschillen van mening bestaan op financieel-economisch terrein en over de manier waarop er hervormd moet worden.

Het CDA is de aangewezen partij om een coalitie van VVD en PVV aan een Kamermeerderheid te helpen, maar de christendemocraten wachten eerst af of de twee anderen elkaar kunnen vinden. Verhagen herhaalde dat zijn partij niet aan zet is.

Kamermeerderheid

VVD, PVV en CDA hebben samen een nipte Kamermeerderheid van 76 zetels. Als het niet lukt om een coalitie met deze drie partijen te formeren, wordt verder gekeken naar andere opties. Dan komt waarschijnlijk paars-plus -VVD, PvdA, D66 en GroenLinks- in beeld.

Op geluiden uit de CDA-afdelingen dat zijn partij niet in zee moet gaan met VVD en PVV antwoordde Verhagen dat het CDA nooit een partij heeft uitgesloten. Wel wees hij nog eens op de grote verschillen tussen zijn partij en de PVV.

Rosenthal praat dinsdag verder met VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders. Eerst spreekt hij met de twee afzonderlijk, dinsdagavond zit de informateur met Rutte en Wilders tegelijk om tafel. Dat heeft de informateur maandag laten weten.

Balkenende

Voorafgaand aan de gesprekken met VVD en PVV ontvangt de informateur demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden en Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State.

Woensdag heeft Rosenthal dan nog een gesprek met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Donald Tusk

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-leider. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef.

Meer tekst en beeld

Regeerakkoord

 Het kabinet is na anderhalf jaar al een heel eind op stoom met het regeerakkoord. Een overzicht van de belangrijkste punten. Wat is er al gerealiseerd, wat is nog in behandeling en wat is afgeschoten?

Lees meer

Gezocht

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte 2 is zo goed als klaar, maar het land is nog lang niet af. Welke nieuwe uitdagingen liggen er tot de volgende verkiezingen van 2017?

Lees meer