Verhagen gelast onderzoek naar Israëlische cosmetica

Laatste update:  13 november 2009 10:00 info

AMSTERDAM - Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vraagt de douane onderzoek te doen naar de import van cosmeticaproducten van Ahava.

Foto:  ANP

Ahava is een Israëlisch merk dat producten verkoopt die mogelijk worden gemaakt in bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever. SP-Kamerlid van Bommel heeft om het onderzoek gevraagd, zo stelt hij tegenover NU.nl.

Mochten de producten in bezet gebied worden geproduceerd, dan dragen ze ten onrechte het predikaat 'Made in Israël'. Producten uit Israël kunnen voordeliger worden ingevoerd vanwege een gunstige handelsovereenkomst met de EU.

Van Bommel is verheugd over de toezegging van de minister. "Er wordt al een tijdje actie tegen gevoerd maar niet opgetreden door de overheid. Belastingontduiking moet altijd worden bestreden, ook al betreft het een bevriende natie."

Gunstige belastingtarieven

De Europese Unie geeft een aantal landen, waaronder Israël, gunstige belastingtarieven. "Deze vorm van economische samenwerking versterkt de relatie tussen landen en is toe te juichen. Het moet echter wel gaan om producten die ook echt in die landen zijn gemaakt, anders is er sprake van misbruik", legt Van Bommel uit.

Naast mogelijk onrechtmatig belastingvoordeel vindt Van Bommel dat Ahava zich ook schuldig maakt aan het schenden van de Vierde Conventie van Geneve, waarin is afgesproken dat een bezettingsmacht geen natuurlijke hulpbronnen van bezet gebied voor eigen gewin mag gebruiken.

De VN heeft de Westelijke Jordaanoever officieel tot bezet gebied verklaard. "Bij de productie van Ahava-cosmetica maakt het bedrijf gebruik van water en modder uit de Palestijnse gebieden. Alleen daarom al zou Nederland de import van deze producten niet toe moeten staan."

Onderzoek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil van de douane weten of de producten van Ahava daadwerkelijk onder een gunstig belastingtarief zijn ingevoerd.

"De douane kijkt in welk postcodegebied het toeleverende bedrijf zich bevindt om vast te stellen onder welk tarief ze in Nederland geïmporteerd mogen worden. We zullen via het ministerie van Financiën vragen om dit nog eens na te gaan."

RTL zendt op dit moment televisiereclames uit van Ahava producten. Volgens de importeur wordt er momenteel een netwerk van verkooppunten over Nederland uitgerold.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Vliegramp Oekraïne

Er komt geen hoorzitting over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne afgelopen juli, omdat de coalitiepartijen dat blokkeren.

Lees meer

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Toen in beeld

Bijzondere nieuwsbeelden van 'vandaag' in het verleden. 

Bekijk fotoserie (100)