Financiële positie pensioenfonds ABP blijft penibel

De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP is vorige maand licht verbeterd, maar blijft penibel. De kans dat de pensioenen in 2017 moeten worden verlaagd, is volgens het fonds daardoor groter geworden.

De dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds van Nederland bedroeg eind augustus 90,6 procent, tegen 89,9 procent een maand eerder.

De dekkingsgraad laat zien in hoeverre het pensioenfonds in staat is om nu en in de toekomst pensioenen uit te kunnen keren.

De graadmeter schommelt nu rond de kritische grens van ongeveer 90 procent. Als de dekkingsgraad lager uitvalt, moet ABP extra maatregelen nemen om de financiële positie binnen tien jaar te herstellen.

Beleidsdekkingsgraad

Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de gemiddelde dekkingsgraad in de voorgaande twaalf maanden bepaald of pensioenen daadwerkelijk moeten worden verlaagd. Dat gemiddelde, de zogeheten beleidsdekkingsgraad, zakte in augustus naar 92,9 procent. 

Voor ABP geldt dat de beleidsdekkingsgraad minimaal 128 procent moet zijn. Bovendien mag de beleidsdekkingsgraad niet langer dan vijf jaar achtereen onder de 104,2 procent uitkomen. Als dit wel gebeurt, dan moet het fonds de pensioenen verlagen.

Lees meer over:
ABP

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.

Spaartaks

Spaartaks
Dit moet je weten over de spaartaks.

Pensioenstelsel

Pensioenstelsel
Haast is geboden voor een nieuw pensioenstelsel.
Tip de redactie