Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 september 2012 16:14
19 september 2012 09:05

Noodverordening om verjaardagsfeestje 16-jarige

HAREN - De gemeente Haren (Groningen) en de politie hebben een noodverordening afgekondigd met het oog op een verjaardagsfeestje van een meisje dat vrijdag haar 16e verjaardag viert.

Foto:  AFP

Via Facebook had zij vrienden en vriendinnen uitgenodigd, maar vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje gaat.

Inmiddels hebben 24.000 mensen de uitnodiging gekregen, waarvan 2400 hebben aangegeven vrijdag naar Haren af te reizen, zo meldde de politie dinsdag.

Op internet zijn al vele fimpjes en posters te vinden die oproepen om het feestje te gaan vieren. ''Het is als een olievlek over de wereld gegaan'', aldus een woordvoerster

Noodverordening

De noodverordening is nog niet actief, maar kan zo van stal worden gehaald als Haren vrijdag wordt overspoeld met feestgangers. De politie heeft een draaiboek klaarliggen en houdt extra agenten achter de hand ''voor het geval de boel escaleert''.

De verordening houdt in dat de politie mensen die niets in Haren te zoeken hebben, weg kan sturen of desnoods kan aanhouden.

Brief

De ouders van het meisje hebben een brief aan buurtgenoten geschreven, meldt het Harener Weeblad. Daarin schrijven ze: "Er worden momenteel YouTube-filmpjes gemaakt, afterparty’s georganiseerd en er is zelfs geflyerd in de stad Groningen."

Ze hopen dat het "met een sisser afloopt", maar krijgen ook signalen dat er wel mensen gaan komen.

Serieus

Volgens de gemeente Haren is er helemaal geen sprake van een verjaardagsfeestje. ''Dat is een eigen leven gaan leiden.'' De gemeente neemt het in ieder geval wel serieus. ''Er kunnen tien mensen komen, maar misschien ook wel 1000'', aldus een woordvoerster.

Zij roept iedereen nadrukkelijk op ''om niet naar Haren te komen want dat zou heel vervelend zijn''.

Ravage

In Duitsland liep vorig jaar juni een soortgelijk evenement totaal uit de hand. Ook in dit geval had een jarig meisje uit Hamburg mensen via Facebook uitgenodigd en vergeten aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Op haar verjaardag kwamen kwamen honderden veelal aangeschoten jongeren naar haar straat, die een ravage aanrichtten en op de vuist gingen met de politie.

Haar ouders draaiden later op voor de vele tienduizenden euro's schade die de feestende meute had aangericht.

Door: ANP/NU.nl
 • Deel:

Lees meer over

Altijd opmerkelijk nieuws

 • Zwervers voorkomen verkrachting

  ...

  Lees verder
 • Vrouw wil echtgenoot onthoofden

  In de rechtszaal beweerde Renee dat niet zij, maar een...

  Lees verder
 • Dronken vrouw kaapt schip

  Alison en een vriend hadden zich twee dagen lang tegoed...

  Lees verder

Eerdere berichten

Eerder

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie