Vliegtuig steeg op vanaf taxibaan

SCHIPHOL - Op Schiphol is woensdagavond een toestel van de KLM opgestegen vanaf een taxibaan parallel aan de startbaan in plaats vanaf de startbaan zelf.

Dat hebben de luchthaven, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappij laten weten.

Het vliegtuig vertrok vervolgens zonder problemen ''maar niet volgens de procedures'', aldus de drie organisaties donderdag.

Zwanenburgbaan

Het ging om een Boeing 737 van de KLM die vanaf de Zwanenburgbaan richting het noorden had moeten opstijgen. In plaats daarvan gaf de gezagvoerder op de taxibaan gas en steeg het toestel van daar op. Wat er precies verkeerd is gegaan, is niet duidelijk.

De fout werd gemaakt aan het begin van de avond na zonsondergang. De drie betrokken organisaties doen verder geen mededelingen, zo lieten zij donderdag weten.

Runway incursion

Het incident is aangemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid die inmiddels met een onderzoek is begonnen naar wat een woordvoerder een ''runway incursion'' noemt. ''Dit is een ernstig incident",' aldus een woordvoerder van de raad.

''Op zichzelf is het goed afgelopen maar dit moet onderzocht worden.'' Onderzoekers van de raad zijn donderdagochtend op de luchthaven aan de slag gegaan. Over de resultaten daarvan kon de zegsman nog niets zeggen.

Een woordvoerster van Schiphol wilde donderdag niet zeggen welke bestemming het vliegtuig had. Ook het tijdstip waarop het toestel het luchtruim koos is niet bekendgemaakt.

Verkeersvliegers

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) noemt de sneeuw van woensdag als mogelijke boosdoener maar weet verder niet wat de oorzaak van de vergissing kan zijn geweest.

''Dat het kan, is duidelijk want het is gebeurd. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling",' zegt president Evert van Zwol van de vereniging. ''Het is op zich een breed stuk asfalt. Ik weet niet waardoor collega's deze vergissing hebben gemaakt. Misschien de sneeuw, een afleiding, maar dat is speculatie.''

Of Schiphol aan een potentieel groot ongeval is ontsnapt, kon Van Zwol niet zeggen. ''Bij het starten kijken we toch altijd of er iets op de baan is. Dat er niets te zien was, heeft wellicht ook meegespeeld bij de gedachte dat ze goed zaten.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie