'Duurste munt ooit geveild in Nederland'

Laatste update:  28 november 2009 18:48 info

IJSSELSTEIN - Op een veiling in IJsselstein is zaterdag een munt uit 1634 voor bijna 80.000 euro verkocht. De Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) spreekt van een recordbedrag.

Foto:  Novum

''Nooit eerder bracht een munt op een Nederlandse veiling zo veel geld op'', zei woordvoerder Jacco Scheper.

De munt is geslagen in Braunschweig (Duitsland) en weegt 230 gram, wat erg zwaar is voor een geldstuk. ''De waarde van het materiaal waarvan de munt is gemaakt was destijds even hoog als de waarde die de munt representeerde, namelijk acht daalders'', aldus Scheper.

Een dergelijke munt werd indertijd geslagen als geschenk voor een hertog of een andere hoogwaardigheidsbekleder.

Duitse verzamelaar

Een Duitse verzamelaar heeft het geldstuk nu in zijn bezit, hij betaalde er 79.950 euro voor. De vorige eigenaren, een Rotterdams echtpaar, had tot voor kort geen idee dat de munt zo veel geld waard was.

''Ze dachten dat het een waardeloze penning was'', meldde Scheper. ''Tot ze hem laatst lieten taxeren door ons.''

Kwartje

Tot nu toe was een kwartje uit 1891 het duurste hamerstuk in de geschiedenis van de Nederlandse munt. Zo'n tien jaar geleden wisselde het munstuk voor 80.000 gulden van eigenaar, blijkt uit informatie van de MPO.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Rog baart op boot

Calvin Conger was eigenlijk naar haaien aan het vissen, toen hij ineens een pijlstaartrog uit het water haalde. Eerst was hij teleurgesteld, maar toen bleek dat de vis net een kleintje aan het baren was.

Bekijk video

Merkel niet onder indruk

Bondskanselier Angela Merkel kreeg tijdens een persconferentie in Brussel een serenade van een enthousiaste journalist. Hij feliciteerde haar met haar 60ste verjaardag, die Merkel gisteren vierde.

Bekijk video