Gepubliceerd: 
Laatste update: 
10 december 2012 18:04
10 december 2012 18:23

'Meer erkenning oppositie Syrië'

BRUSSEL - Nederland vindt de Syrische oppositie, die strijdt tegen president Bashar al-Assad, steeds belangrijker als gesprekspartner.

Foto:  ANP

Samen met de andere Benelux-landen en Duitsland heeft Den Haag besloten de nieuwe Nationale Coalitie te erkennen als de legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk.

 Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel. Nederland en de andere drie landen wilden eerst een zo breed mogelijke coalitie, met zo veel mogelijk bevolkingsgroepen aan boord.

''Dat heeft redelijk goed gewerkt. We hebben inmiddels met een heel serieuze club te maken die wel eens heel bepalend zou kunnen zijn voor de toekomst van Syrië.''

Frankrijk

Eerder verklaarden Frankrijk en drie andere EU-lidstaten de Syrische oppositie als enige vertegenwoordiger van het land Syrië. Volgens Timmermans gaat het om slechts nog een miniem verschil voor fijnproevers. De minister verwacht dat de hele Europese Unie langzaam die kant opgaat.

Timmermans had samen met zijn EU-collega's een gesprek met de leider van de Syrische oppositie, Ahmed al-Khatib. Volgens de bewindsman liet die een heel sterke indruk achter.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Door: ANP  | Bekijk op de kaart

Eerdere berichten

Eerder

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties

Wapenembargo Syrië

De EU en Nederland dreigen sinds de opheffing van het wapenembargo nader betrokken te raken bij de burgeroorlog in Syrië, waarschuwt Clingedael-directeur Ko Colijn in een gesprek met NU.nl.

Lees interview

Syrië

Het conflict in Syrië heeft aan meer dan 80.000 mensen het leven gekost.

Lees meer en bekijk beeld

Situatie Syrië

De opstand en burgeroorlog in Syrië duurt al bijna twee jaar voort. 

Alles over Syrië

Libië

Dictator Muammar Kaddafi werd, na een maandenlange opstand, eind 2011 gedood. Sindsdien is het in Libië nog steeds met enige regelmaat onrustig.

Alles over Libië