Uitgegeven: 
Laatste update: 
6 juni 2012 23:18
7 juni 2012 09:58

'Opnieuw een massale slachting in Syrië'

BEIROET - Tegenstanders van de Syrische regering van president Bashar al-Assad hebben woensdag melding gemaakt van een nieuwe massaslachting onder burgers in Syrië.

Foto:  Getty Images

 Bekijk video

De Syrische Nationale Raad sprak van circa 100 doden onder wie veel vrouwen en kinderen in het dorp al-Qubeir ten noordwesten van de stad Hama.

De dorpen zouden eerst door de strijdkrachten zijn beschoten en vervolgens zijn aangevallen door bendes die uit naam van het regime zouden handelen. Het Syrische regime ontkent iets met het bloedbad te maken te hebben, zo schrijft de Arabische nieuwszender al-Jazeera donderdag.

Op Youtube zijn beelden en ooggetuigenverslagen gepubliceerd die het bloedbad in al-Qubeir zouden bewijzen. Deze beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Houla

Op 25 en 26 mei werden er in en rond de plaats Houla, ten noordwesten van de stad Homs, meer dan 100 burgers uitgemoord, onder wie zeer veel kinderen. De oppositie stelt dat het regime er achter zit, de regering houdt de rebellen verantwoordelijk.

De moordpartij leidde tot een golf van verontwaardiging in de wereld met oproepen om militair in te grijpen tegen Assads regime.

Overleg

De nieuwste melding van een massamoord onder burgers komt temidden van druk internationaal diplomatiek overleg over Syrië.

Donderdag brengt de speciale Syrië-gezant Kofi Annan verslag uit bij de Veiligheidsraad over zijn kennelijk mislukte vredesplan en wat voor stappen er nu genomen zouden moeten worden.

In Istanbul zijn ministers van Buitenlandse Zaken van de 'Vrienden van Syrië' bijeen. Het gaat om mogendheden die de oppositie tegen Assads regime willen steunen.

Locatie van het dorp al-Qubeir, waar woensdag naar verluidt een nieuw bloedbad heeft plaatsgevonden:

x

Coördinatiegroep

De 'Vrienden van Syrië' willen de hulp aan de oppositie in Syrië gaan coördineren. Ze roepen daar een coördinatiegroep voor het in het leven, aldus meldingen van de Turkse regering die gastheer is op de conferentie die woensdag in Istanbul begon.

De 'Vrienden' hebben ook beloofd een afgezant te sturen naar de conferentie van Syrische oppositiegroepen die half juni, ook in Turkije, wordt gehouden.

Van particuliere kant krijgt de opstand in Syrië ook hulp. In Qatar hebben zakenlieden van Syrische komaf woensdag gemeld een fonds te stichten van 240 miljoen euro zit ,,om de revolutie tegen Assad te steunen''.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Door: ANP/NU.nl
  • Deel

Eerdere berichten

Eerder

Volg NU.nl

Altijd en overal op de hoogte blijven van het nieuws? Volg NU.nl op sociale media of download een van onze apps.

Bekijk alle opties

Wapenembargo Syrië

De EU en Nederland dreigen sinds de opheffing van het wapenembargo nader betrokken te raken bij de burgeroorlog in Syrië, waarschuwt Clingedael-directeur Ko Colijn in een gesprek met NU.nl.

Lees interview

Syrië

Het conflict in Syrië heeft aan meer dan 80.000 mensen het leven gekost.

Lees meer en bekijk beeld

Situatie Syrië

De opstand en burgeroorlog in Syrië duurt al bijna twee jaar voort. 

Alles over Syrië

Libië

Dictator Muammar Kaddafi werd, na een maandenlange opstand, eind 2011 gedood. Sindsdien is het in Libië nog steeds met enige regelmaat onrustig.

Alles over Libië