Branchevereniging CBL verwacht topjaar voor supermarkten

Voor de Nederlandse supermarkten lijkt een topjaar in de maak. Volgens branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) stevenen de grootgrutters in 2017 af op een gezamenlijke recordomzet van 37 miljard euro.

De supermarkten worden mede vooruit geholpen door de groei van online bestedingen door klanten.

In de eerste vijf maanden van het jaar steeg de omzet van de supermarkten met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 2016 was uiteindelijk goed voor een totale omzet van 36 miljard euro.

Van alle boodschappen zal dit jaar ongeveer 3 procent online zijn besteld. Dat zijn de bestellingen die ofwel thuis worden bezorgd, ofwel bij afhaalpunten worden opgehaald.

Vorig jaar was deze manier van boodschappen doen nog goed voor 2 procent van de totale omzet. Deze groei komt vooral van klanten die al wel online winkelden, maar hier nu meer geld aan besteden. Ook groeit het aanbod online, waardoor klanten sneller overstag gaan.

Het CBL verwacht dat de groei online zal doorzetten. Dat betekent logischerwijs dat supermarkten steeds meer van hun totale omzet via de online kanalen zullen binnenhalen.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie