Nederlandse export naar Italië goed voor 18 miljard euro

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar voor 18 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar Italië.

Dat is een toename van 2 procent ten opzichte van 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Italië is voor Nederland de vijfde exportbestemming. Alleen naar Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk exporteert ons land meer.

De handel met Italië leverde Nederland in 2016 een handelsoverschot van bijna 8,7 miljard euro op.

Voedingsproducten

Nederlandse bedrijven exporteren met name vlees, groenten, fruit en vis richting Italië. De exportwaarde van voedingsproducten steeg in 2016 met 12 procent naar bijna 2,8 miljard euro.

Ook babymelkpoeder is een belangrijk exportproduct. Er ging vorig jaar voor 95 miljoen euro aan Nederlands babymelkpoeder richting Italië. China is de grootste importeur van Nederlands melkpoeder, gevolgd door Italië.

Een kwart van de naar Italië geëxporteerde goederen was een machine en 21 procent een chemisch product.

Ongeveer 115.000 Nederlandse bedrijven hebben in 2016 goederen naar Italië geëxporteerd. Iets meer dan de helft van de genoemde goederen is in Nederlandse fabrieken gemaakt.

Import

Andersom ging er voor 9,3 miljard euro aan Italiaanse producten naar Nederland. Dat is een stijging van bijna 340 miljoen euro ten opzichte van 2015. Een groei in de import van Italiaanse machines zorgde voor de helft van die toename.

Nederland is voor Italië de tiende exportbestemming en het vierde importland. Het Zuid-Europese land importeert meer Duitse, Franse en Chinese producten dan Nederlandse.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie