Aantal bierbrouwerijen ruim verviervoudigd in tien jaar tijd

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is meer dan verviervoudigd sinds 2007.

Telde Nederland in 2007 nog 90 brouwerijen, inmiddels zijn dat er 370, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De groei zit vooral in eenmansbedrijven. Dit aantal verzesvoudigde van veertig eenmansbrouwerijen in 2007 naar 270 dit jaar.

Het aantal middelgrote brouwerijen, met twee tot vijf werknemers, groeide van twintig naar zestig. Het aantal brouwerijen met vijf of meer medewerkers nam toe van 25 naar 35.

Noord-Holland

In 2007 telden de provincies Limburg en Noord-Brabant nog de meeste bierbrouwerijen. Inmiddels is dat Noord-Holland, waar zich 95 brouwerijen bevinden. In 2007 waren dit er nog maar tien. Noord-Brabant en Zuid-Holland nemen nu de tweede en derde plaats in.

Bijna de helft (45) van de Noord-Hollandse brouwerijen is te vinden in Amsterdam. De stad herbergt bijna evenveel brouwerijen als de provincies Flevoland, Drenthe, Zeeland, Groningen en Friesland samen. Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben elk tien brouwerijen.  

Noord-Holland telt ook de meeste brouwerijen met twee of meer medewerkers, namelijk dertig. In Noord-Brabant zijn dit er vijftien. Utrecht en Zuid-Holland hebben juist veel kleine brouwerijen.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Karin Sluis van Witteveen+Bos: 'Ik ben wel echt meewerkend voorvrouw'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie