Aantal nieuwe horecagelegenheden groeit flink

Het aantal hotels, restaurants en cafetaria's neemt toe, maar er zijn minder cafés. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Economisch Bureau van de ING. 

In vijf jaar tijd steeg het aantal restaurants met 15 procent en nam het aantal hotels met een kwart toe. Er zijn nu bijna vijfduizend hotels en tegen de vijftienduizend restaurants en cafetaria's. Ondernemers putten volgens de bank vertrouwen uit vier opeenvolgende jaren van groei. 

Het aantal kroegen duikt echter onder de elfduizend. Dit heeft volgens ING te maken met "veranderend consumentengedrag". 

Door de aantrekkende economie groeit de omzet in alle takken van de horeca. Dit jaar is er volgens de economen 5 procent meer omzet te verdelen in de sector.

De klandizie neemt vrijwel over al toe. Vooral bij restaurants wordt meer verkocht. De groei voor cafés is wat bescheidener.

"Consumenten krijgen meer keuzemogelijkheden, waarbij er wel flinke regionale verschillen zijn. Zo stijgt het aantal restaurants in de regio's Amsterdam en Haarlem het sterkst, terwijl in Drenthe en Zeeland juist sprake is van een gematigd groeitempo", aldus Thijs Geijer, sectoreconoom Leisure.

Lees meer over:

Tips

Tips
Te heet op de werkvloer? Koel af met deze tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie