Vissers 'wanhopig' over EU-verbod op ongewenste bijvangst

Het verbod om ongewenste bijvangst terug in zee te gooien maakt Nederlandse vissers ''wanhopig". De zogenoemde aanlandplicht zou voor een inkomstdaling zorgen en dreigt het einde van de Nederlandse kottervisserij te betekenen.

Dat stellen vissers die dinsdag een petitie met 23.000 handtekeningen aanbieden in Brussel. De maatregel wordt sinds 2015 geleidelijk wordt ingevoerd en geldt in 2019 voor alle vissers. 

De regeling moet vissers stimuleren maatregelen te nemen om bijvangst te beperken en daarmee voedselverspilling tegen te gaan. De bijvangst telt mee in de vangstquota die er gelden voor vissoorten. Veel bijvangst betekent minder inkomsten.

Na een manifestatie bij het gebouw van de Europese Commissie trokken de vissers naar het Europees Parlement. ''De aanlandplicht is een van de domste besluiten ooit in Brussel'' zei Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP).

"Een onbegrijpelijke stommiteit", aldus Van Dalen, lid van de Visserijcommissie van het EU-parlement. Hij ziet bij zijn collega's steeds meer twijfel over het nut en pleit voor versoepeling.

''Vissers komen niet snel naar Brussel, dus het is menens. Geef babyvis een kans'', klonk het. Voorzitter Job Schot van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht: ''Het is een besluit van bureaucraten die alleen maar water uit de kraan hebben gezien. Wij willen vissen als vrij man.''

De Tweede Kamer riep het kabinet in december op ''alles in het werk te stellen'' om de aanlandplicht op te schorten.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie