Bijna alle seinen op groen voor midden- en kleinbedrijf

Bijna alle seinen staan op groen voor de Nederlandse mkb-ondernemingen. Alleen de exportontwikkeling is minder rooskleurig geworden.

Dit blijkt dinsdag uit een conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De indicatoren MKB Omzet, Consumptie Duurzaam en Consumptie scoren het beste. Deze indicatoren bewegen zich boven de trend en zijn gestegen in de afgelopen maanden.

De MKB-conjunctuurklok is een nieuwe manier van het CBS om te meten hoe het gaat met het midden- en kleinbedrijf. Het instrument is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Sterkste pijlers 

"Jarenlang was het voor menig ondernemer moeilijk de zaak draaiende te houden. Inmiddels bloeit het midden-en kleinbedrijf weer en is het een van de sterkste pijlers van onze groeiende Nederlandse economie. Nu is het zaak om deze groei vast te houden", aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Hij zegt blij te zijn met de conjunctuurklok. "Hiermee hebben we in één oogopslag een beeld van in welke fase het midden- en kleinbedrijf zich als geheel bevindt en kunnen we eventuele veranderingen tijdig signaleren."

Lees meer over:
MKB

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie