Biotechbedrijf ChainCraft investeert 6 miljoen in demonstratiefabriek

Het Amsterdamse biotechbedrijf ChainCraft investeert 6 miljoen euro in een demonstratiefabriek voor de vergisting van groente- en fruitresten tot vetzuren.

De fabriek moet begin volgend jaar zijn deuren openen, schrijft Het Financieele Dagblad. Een jaar later moet de fabriek volledig draaien. Het doel is een miljoen kilo vetzuren per jaar produceren.

Vetzuren kunnen worden toegevoegd aan diervoeding en een alternatief vormen voor antibiotica, aangezien ze bacteriën in het maagdarmkanaal van kippen, geiten, varkens en runderen bestrijden. Verder kunnen vetzuren onder meer worden ingezet als toevoeging in smeermiddelen, verf, lijm, coatings en verpakkingsmaterialen.

ChainCraft werd in 2010 opgericht door Niels van Stralen, die een patent van de Wageningse universiteit overnam. Het was een patent voor een vergistingsmethode waarmee organische afvalstoffen, zoals groen-, fruit- en tuinafval en agrarische reststromen, kunnen worden omgezet in vetzuren.

Het geld voor de proeffabriek komt van het Amsterdamse havenbedrijf, AKEF (Amsterdams Klimaat & Energiefonds) en een subsidie.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie