'Bedrijfsleven geteisterd door onzichtbare regeldruk'

Bedrijven hebben last van een hoge administratieve lastendruk. De lastendruk, veroorzaakt door beleidsregels en andere algemene regels van ministeries, uitvoeringsinstanties en toezichthouders, wordt vaak niet in beeld gebracht terwijl dat wel verplicht is.

Dat schrijft het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken.

Volgens Actal is de regeldruk aanzienlijk: bij vijf onderzochte regels ging het om een onvoorziene, extra regeldruk van 500 miljoen euro per jaar.

Aanvullende verplichtingen

"In Nederland worden vele wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen gemaakt", aldus Actal. "Al deze regelingen zorgen voor regeldruk voor bedrijven en burgers." Ook rijksorganisaties stellen regels op.

Volgens Actal bevatten veel regels aanvullende verplichtingen voor bedrijven, zoals het registreren van nevenwerkzaamheden van werknemers. "Beleidsregels mogen geen algemene verplichtingen bevatten. Schrap daarom beleidsregels die dat toch doen", aldus Jan ten Hoopen, voorzitter van Actal. "En zorg voor toetsing van de regeldrukgevolgen van alle overige algemene regels van het Rijk."

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie