'Rotterdamse haven innoveert nog te weinig'

Veel bedrijven in de Rotterdamse haven zien innovatiekansen. Nog maar weinig doen daar echter ook concreet iets mee.

Digitalisering, automatisering en opkomst van hernieuwbare energiebronnen worden door de bedrijven als belangrijke kansen aangemerkt, zo blijkt donderdag uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Maar het havengebied typeert zichzelf nog niet als “innovatiehotspot”, aldus de onderzoekers die een enquête hielden onder directeuren en managers in en rond de haven. Ongeveer een derde van alle bedrijven in het gebied deed mee.

De haven van Rotterdam doet het vooral minder goed als het gaat om zogenoemde radicale innovatie, zoals het in de markt zetten van nieuwe producten en diensten.

"Op dat gebied scoort het bedrijfsleven bijna 8 procent lager dan het Nederlands gemiddelde en ruim 15 procent lager dan innovatiehotspot Eindhoven', zeggen de onderzoekers.

R&D

De gemiddelde investering in R&D in de afgelopen drie jaar ligt voor de haven op 2,1 procent. In Eindhoven is dit 4,5 procent.

Bedrijven in de haven die wel veel investeren in radicale innovatie presteren beduidend beter dan hun concurrenten, weten de onderzoekers.

Tips

Tips
Tips om financieel gezond gedrag bij werknemers te bevorderen.

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie