Investering van 400.000 euro in startup We4Sea

De startup We4Sea, die met big data schepen zuiniger laat varen, heeft een investering ontvangen van het infrastructuurfonds van onder andere KLM, Schiphol, TU Delft, Havenbedrijf Amsterdam en de NS.

"Wanneer we investeren, houden we van de combinatie van een sterk team, met diepe marktkennis, dat indrukwekkende eerste resultaten behaalt", zegt Tijs Gitmans van investeringsfonds Mainport Innovation Fund II.

We4Sea heeft een speciaal platform ontwikkeld dat gegevens zoals operationele scheepsdata, positie, snelheid, richting en motordata verzamelt. Deze data wordt naar de wal verstuurd en vervolgens gecombineerd met andere databronnen zoals weersomstandigheden, golfhoogte, stroming en wind.

We4Sea heeft algoritmes en energiemodellen ontwikkeld om deze gegevens om te zetten in informatie waarmee de configuratie van het schip kan worden geoptimaliseerd. Het jonge bedrijf, opgericht in maart 2016, beroept zich op eerste pilottesten waarbij 20 procent werd bespaard op de brandstofkosten.

Mainport Innovation Fund II is een investeringsfonds dat innovatie in de logistiek, transport en luchtvaart probeert te stimuleren. De voorganger, Mainport Innovation Fund I, investeerde onder andere in Robin Radar, Ampyx Power en FastTrack Company. 

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie