'Slecht jaar voor windmolenparken door gebrek aan wind'

Eigenaren van verschillende windmolenparken noemen 2016 een slecht jaar. Matige windsnelheden leveren hen minder energie op dan gebruikelijk.

In 2016 lag de windsnelheid volgens metingen van een van de bedrijven 20 procent onder het langjarig gemiddelde "Dat kun je gerust een dramatisch windjaar noemen", zegt Teele Horstra van Yard Energy Group woensdag in het AD. De ondernemer kan geen duidelijke oorzaak noemen.

Ook vereniging Windunie zegt dat het "zware tijden" zijn voor windondernemers. "2016 was een slecht jaar voor ons'", zegt directeur Axel Posthumus. 

"Dat doet pijn als je een windmolen hebt, zeker omdat de stroomprijs momenteel laag ligt. Dat kan echt leiden tot financiële problemen. Het is overleven."

Desondanks weten de ondernemers dat wind kan fluctueren. Subsidies helpen hen hierbij, echter gelden deze maar voor een beperkt aantal jaren. "Wie aan het einde van zijn subsidietraject zit, heeft nu een moeilijke tijd", aldus Posthumus.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Vivienne van Eijkelenborg van Difrax: 'Ik vind het lekker om rekkend en strekkend wakker te worden.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie