Omzet detailhandel stijgt met 5 procent in januari

De detailhandel heeft in januari 5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen waren 3,2 procent hoger.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Volgens het statistiekbureau realiseerde zowel de foodsector als de non-foodsector een hogere omzet. Daar dikten de opbrengsten met respectievelijk 5 procent en 3,9 procent aan. Daarnaast werd online ruim 17 procent meer omgezet.

In de non-foodsector groeide de omzet van kledingwinkels, voor de vierde maand op rij. Ook doe-het-zelfzaken, winkels in keukens en vloeren en winkels in meubels en huishoudartikelen zagen de opbrengsten stijgen. Verder groeide voor het eerst sinds juli 2015 de omzet van fysieke winkels in consumentenelektronica.

Online

De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in januari een omzetstijging van 2,5 procent. De verkopen waren 1 procent hoger. De omzet van de supermarkten groeide met 2,6 procent, die van de speciaalzaken met 1,7 procent.

De online omzet lag in januari 17,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS. Winkels, die als hoofdactiviteit verkoop via internet hebben, zetten 14,4 procent meer om. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is groeide met bijna 21 procent.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie