Ondernemersvertrouwen naar hoogste niveau sinds 2008

De ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn het jaar vol vertrouwen begonnen. 

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, verbeterde in het eerste kwartaal sterk en kwam uit op 14,7. Dat is de hoogste waarde sinds het begin van de crisis.

Hiermee ligt de indicator 5,5 punt hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW in een donderdag gepubliceerd bericht.

In nagenoeg alle sectoren verbeterde het ondernemersvertrouwen ten opzichte van het vorige kwartaal, merken ze daarbij op.

Industrie 

Het sentiment onder de ondernemers in de industrie, detailhandel, groothandel, verhuur van en handel in onroerend goed en zakelijke dienstverlening bereikte in het eerste kwartaal het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008.

Het vertrouwen van ondernemers in de bouwnijverheid is met 27,2 voor het tweede kwartaal op rij het grootst, hoewel een fractie lager dan een kwartaal eerder. Toen werd nog de hoogste waarde ooit bereikt.

Ook in de groothandel is het vertrouwen relatief groot, aldus de onderzoekers. De delfstoffenwinning is de enige sector waar het ondernemersvertrouwen negatief is, maar beduidend minder dan een kwartaal ervoor.

Lees meer over:

Tips

Tips
Door robots in te zetten kunnen ondernemers een grotere markt aanboren.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie