'Tolheffing kost Nederlandse transporteurs 200 miljoen euro extra'

Nederlandse transporteurs betaalden in Duitsland en België in 2016 ruim 200 miljoen euro extra aan tol- en milieuheffing.

Dat blijkt uit berekeningen van Transport en Logistiek Nederland (TLN), die BNR heeft opgevraagd.

Transportbedrijven waren in Duitsland 144 miljoen extra kwijt aan de zogenaamde Mautheffing: een kilometerheffing, die bedoeld is om vervuilende vrachtwagens te weren. De vorig jaar ingevoerde tolheffing in België kostte de sector 60 miljoen extra. De kostenverhoging zal worden doorberekend aan de consument, meldt de zender.

De verschillende tolregelingen zorgen voor administratieve lasten, zoals een ander kastje of sticker, waardoor de kostenpost stijgt, aldus een TLN-woordvoerder tegen BNR.

Volgens de zegsman gaat 20 procent van de opbrengsten van de transporteurs naar de invoering van de diverse systemen. Hij stelt dat Nederlandse bedrijven daar nog eens ongeveer 30 miljoen aan kwijt zijn.

Vervoersbedrijven uit Oost-Europese landen waren vorig jaar nog veel meer kwijt aan de Duitse heffing. Koploper is Polen: transporteurs daar betaalden Duitsland gezamenlijk ruim 670 miljoen euro aan tol.

Lees meer over:

Tips

Tips
Publicist Saskia Maarse: 'Nederlandse bedrijven kunnen wat leren van andere culturen.'

De werkdag van

De werkdag van
Leon Joanknecht van FilmFabriek: 'We zijn bezig de geschiedenis in beeld te brengen.'

In de praktijk

In de praktijk
Het Zeeuwse bedrijf Oceanwide Expeditions investeert 50 miljoen in een nieuw schip voor poolreizen.
Tip de redactie