'Tolheffing kost Nederlandse transporteurs 200 miljoen euro extra'

Nederlandse transporteurs betaalden in Duitsland en België in 2016 ruim 200 miljoen euro extra aan tol- en milieuheffing.

Dat blijkt uit berekeningen van Transport en Logistiek Nederland (TLN), die BNR heeft opgevraagd.

Transportbedrijven waren in Duitsland 144 miljoen extra kwijt aan de zogenaamde Mautheffing: een kilometerheffing, die bedoeld is om vervuilende vrachtwagens te weren. De vorig jaar ingevoerde tolheffing in België kostte de sector 60 miljoen extra. De kostenverhoging zal worden doorberekend aan de consument, meldt de zender.

De verschillende tolregelingen zorgen voor administratieve lasten, zoals een ander kastje of sticker, waardoor de kostenpost stijgt, aldus een TLN-woordvoerder tegen BNR.

Volgens de zegsman gaat 20 procent van de opbrengsten van de transporteurs naar de invoering van de diverse systemen. Hij stelt dat Nederlandse bedrijven daar nog eens ongeveer 30 miljoen aan kwijt zijn.

Vervoersbedrijven uit Oost-Europese landen waren vorig jaar nog veel meer kwijt aan de Duitse heffing. Koploper is Polen: transporteurs daar betaalden Duitsland gezamenlijk ruim 670 miljoen euro aan tol.

Lees meer over:

Tips

Tips
Een nieuwe scan moet voorkomen dat je als ondernemer op een kansloze plek terechtkomt.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
John Dijkman over tekort techneuten: 'Wij hebben 40 vacatures openstaan'
Tip de redactie