'EU-regels voor samenwerking boeren moeten simpeler worden'

Boeren en andere agrarische ondernemers weten vaak niet of ze wel mogen samenwerken. De Europese concurrentieregels zouden daarom verhelderd en versimpeld moeten worden.

Zo kan de "grote juridische onduidelijkheid" hierover uit de weg geruimd worden, zegt oud-landbouwminister Cees Veerman maandag bij de presentatie in Brussel van het rapport van de Europese Taskforce Agriculturele Markten, die hij voorzit.

De twaalfkoppige taskforce werd in januari ingesteld om aanbevelingen te doen over het functioneren van de markten voor landbouwproducten en de positie van boeren in de voedselketen.

Daarnaast moeten oneerlijke handelspraktijken worden bestreden, onder meer door een arbitragesysteem op te richten. Dat systeem moet dan wel ''tanden'' hebben, aldus Veerman, die zelf boer in Frankrijk is. 

Veerman benadrukt verder dat de sector beter moet anticiperen op prijsschommelingen. Veel boeren hebben verder moeite financiering te vinden. De taskforce stelt voor dat de Europese Investeringsbank proefprojecten opzet om krediet te verlenen.

EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) zegt snel aan de slag te gaan met de aanbevelingen. Volgens hem biedt het rapport aanknopingspunten voor het versterken van de positie van boeren. Gezien de problemen bij bijvoorbeeld veehouders is een "eerlijke prijs" voor agrarische producten een van de belangrijkste prioriteiten voor Hogan.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Yves Gijrath van LXRY Media Group: 'Ik vind het lekker om hard te werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Jan Hein Tiedema van OVG Real Estate: 'C-label voor alle kantoren is haalbaar, maar er is meer mogelijk.'
Tip de redactie