Stichting wil uitstoot 250 bedrijventerreinen terugdringen

Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief BE+ wil 250 Nederlandse bedrijventerreinen in de komende vijf jaar verduurzamen.

Initiatiefnemers ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN), TNO en WM3 Energie presenteren woensdag een plan dat een besparing van 32 petajoule (pj) per jaar moet opleveren. "Een derde van de doelstelling uit het Energieakkoord", aldus de organisaties.

De besparingen die de bedrijventerreinen moeten gaan doorvoeren, tasten de kasstroom van de deelnemende ondernemers niet aan, zegt BE+. De organisatie riep hiervoor een nieuw fonds in het leven en trok een investeerder uit het buitenland aan om het project te financieren.

Het initiatief moet 2.500 banen opleveren, met name voor installateurs die de meer duurzame infrastructuur moeten gaan realiseren.

BE+ start met tien bedrijventerreinen, tussen 2017 en 2021. Elk kwartaal moeten er tien tot vijftien nieuwe bedrijven instromen. Per bedrijventerrein gaat het om enkele miljoenen aan investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens en warmtecentrales.

Onderzoeksinstantie TNO ontwikkelde software waarmee de deelnemende bedrijven inzichtelijk kunnen maken op welke manieren ze kunnen bezuinigen. "We verzamelen bijvoorbeeld gegevens over het type bedrijf, het verbruik en de infrastructuur".

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie