Ondernemers zien niets in Europese winstbelasting

Ondernemend Nederland ziet niets in plannen voor uniforme Europese belastingregels voor grote bedrijven.

Ons land moet zelf blijven bepalen hoe bedrijfswinsten worden belast, aldus VNO-NCW woensdag in een reactie op een voorstel van die strekking uit Brussel.

Als het aan verantwoordelijk EU-commissaris Pierre Moscovici ligt, wordt centraal vastgelegd welke aftrekposten zijn toegestaan voor bedrijven met meer dan 750 miljoen euro omzet per jaar. Alleen de tarieven mogen de lidstaten nog zelf bepalen. Op deze manier moet belastingontwijking door multinationals worden voorkomen.

VNO-NCW vreest dat dit ten koste gaat van de concurrentiepositie van ons land, en daarmee van investeringen, werkgelegenheid en economische groei. Landen buiten de EU kunnen hun belastingstelsel namelijk verder blijven moderniseren, terwijl Nederland daarvoor altijd afhankelijk zal zijn van instemming van de overige EU-lidstaten.

''Internationale belastingconcurrentie vereist dat snelle aanpassingen te allen tijde mogelijk zijn'', meent de ondernemersorganisatie. ''Het is daarom onverantwoord om onder deze omstandigheden deze cruciale nationale bevoegdheid over te dragen aan de EU.''

Lees meer over:

Tips

Tips
Behoud met deze tips jouw vakmensen.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
Jeroen van Eeghen over de familiewaarden binnen zijn 355 jaar oude onderneming.
Tip de redactie