Vissers vrezen gevolgen onderhandelingen Brexit

Nederlandse vissers vrezen de dupe te worden van onderhandelingen over een Brits vertrek uit de Europese Unie.

VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Europese vereniging voor Pelagische visserij PFA hebben hierover samen een brief opgesteld.

Ze roepen politici op de vissers niet te vergeten tijdens de onderhandelingen en willen een goed afgewogen pakket

De Britse collega’s zouden aansturen op een verbod op buitenlandse visserij in Britse wateren, terwijl een groot deel van de Nederlandse visserij afkomstig is uit deze gebieden.

Campagne 

Britse vissers voeren actie met leuzen als ‘take back our waters’ en ‘take back our fish’. De visserij nam ook een prominente plaats in bij de campagne van voorstanders van een Brits vertrek.

"Nigel Farage heeft met name de visserij gebruikt voor zijn campagne voor Brexit. Daarbij heeft hij heel erg verwezen naar historische sentimenten", verklaart een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond.

Het probleem is ook ontstaan tijdens de verdeling van de visquota bij het gezamenlijke Europese visserijbeleid. De Engelse vissers kozen toen voor vissen die populair waren in eigen land. "Achteraf zien de mensen dat andere visserijsoorten economisch interessant zijn om te exporteren."

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie