'Rabobank en ABN Amro terughoudend met leningen melkveehouders'

Rabobank verstrekt voorlopig geen nieuwe leningen voor uitbreidingen of overnames meer aan melkveehouders. ABN Amro zegt "zeer terughoudend" te zijn bij nieuwe leningen.

De banken wachten tot er meer politieke duidelijkheid is over de invoering van fosfaatrechten, meldt weekblad Boerderij op haar website. Beide banken verstrekken nog wel werkkapitaal.

Sinds bekend is dat de invoering van fosfaatrechten is uitgesteld tot 2018, keurt Rabobank "in principe" geen financieringsaanvragen meer goed. "Tenzij een melkveehouder veel eigen vermogen inlegt", zegt directeur Agri en Food Ruud Huirne van Rabobank. "Dan zijn er nog mogelijkheden om een investering te bekostigen. Anders niet."

De bank adviseert bovendien melkveehouders van wie de financieringsaanvraag al was goedgekeurd maar nog niet uitgevoerd, de lening te heroverwegen.

ABN Amro zegt de investeringsaanvragen per geval te beoordelen, maar financiert de aankoop van fosfaatrechten in geen enkel geval meer.

De terughoudendheid bij Rabobank en ABN Amro gaat gepaard met een vermindering van het aantal aanvragen door melkveehouders. Ook zij wachten politieke besluiten af voordat ze belangrijke beslissingen nemen. Rabobank zegt nog “enkele tientallen” financieringsaanvragen van melkveehouders per week te ontvangen.

Tips

Tips
Een nieuwe scan moet voorkomen dat je als ondernemer op een kansloze plek terechtkomt.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
Jeroen van Eeghen over de familiewaarden binnen zijn 355 jaar oude onderneming.
Tip de redactie