Inspectie onderzocht ruim 3.000 klachten over misstanden op werkvloer

Inspectie SZW is vorig jaar naar aanleiding van 3.114 klachten over de werksituatie een onderzoek gestart. In ruim driehonderd gevallen werd er een boete opgelegd.

In totaal zijn vorig jaar ruim tweeduizend bedrijven onderzocht, zo blijkt cijfers die journalistiek platform LocalFocus heeft opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De klachten zijn gedaan bij het meldpunt van de inspectie. Werknemers dienden bijvoorbeeld klachten in over werktijden, werknemers die geen verblijfsvergunning hadden of inkomens onder het minimumloon.  

In totaal zijn er bijna achtduizend meldingen gedaan bij de inspectie, een kwart meer dan vorig jaar.

Verreweg de meeste klachten die tot een onderzoek leidden, gingen over situaties in Amsterdam. Rotterdam en Den Haag volgen op gepaste afstand met slechts half zoveel klachten. Opvallende zesde is de Zuid-Hollandse gemeente Westland. 

Naar aanleiding van 53 meldingen over mogelijke misstanden op de werkvloer in deze gemeenten werd onderzoek verricht. Ruim de helft van de klachten ging over het minimumloon.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie