Metaalbedrijven hebben voor het eerst in drie jaar minder werk

De orderportefeuille van metaalbedrijven is afgelopen kwartaal voor het eerst in tijden wat afgenomen.

Bij opdrachten in Nederland gaat het om de eerste terugval in de werkhoeveelheid in drie jaar tijd, meldt de Koninklijke Metaalunie maandag op basis van onderzoek onder haar leden.

Wat betreft buitenlandse klussen was er sinds september 2009 al geen afname in de orderportefeuille meer geconstateerd.

''Een oorzaak voor het minder positieve kwartaal kan liggen in de seizoensinvloeden'', stelt de brancheorganisatie. ''Voor de terugval van de buitenlandse orderpositie lijkt er echter meer aan de hand. Dit kan een gevolg zijn van de sterk wisselende berichten over de industrie in Duitsland.''

De winstgevendheid in de metaalsector lag afgelopen kwartaal iets lager dan in het tweede kwartaal, maar nog wel boven die van de voorliggende periodes. Volgens de peiling maakte 70 procent van de bedrijven winst, terwijl 9 procent verlies leed en 21 procent quitte draaide.

Koninklijke Metaalunie vertegenwoordigt dertienduizend bedrijven met een gezamenlijke omzet van 22 miljard euro en ruim 150.000 mensen op de loonlijst.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie