'Industriële bedrijven klagen over numerus fixus technische scholen'

Industriële bedrijven zijn niet te spreken over een numerus fixus die technische universiteiten mogelijk willen invoeren om het aantal studenten te beperken. 

Ondernemers hebben nog altijd genoeg vacatures voor technisch hoger opgeleiden en verwachten dat dat aantal zal stijgen, meldt Het Financieele Dagblad op basis van een rondgang bij tien grotere ondernemingen.

Universiteiten zeggen de toestroom van nieuwe studenten niet aan te kunnen. Ze willen meer geld vanuit de overheid om de kwaliteit hoog te houden, maar minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft al verklaard dat ze achter een numerus fixus staat.

Een ontwikkelaar van landbouwmachines uit Oldenzaal verklaart tegenover de zakenkrant dat men een beperking van het aantal plekken pas kan overwegen als er een overschot komt aan mensen met een technische opleiding. Dit zit er de komende vijf jaar nog zeker niet in. 

Sommige grotere concerns laten weten dat universiteiten zelf moeten bepalen wat nodig is om de kwaliteit hoog te houden. Zo benadrukt FrieslandCampina dat bedrijven zelf ook moeten zorgen voor het opleiden van personeel.

Tips

Tips
Een nieuwe scan moet voorkomen dat je als ondernemer op een kansloze plek terechtkomt.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
John Dijkman over tekort techneuten: 'Wij hebben 40 vacatures openstaan'
Tip de redactie