'Aantal kleine bedrijven in voedingssector groeit'

Het aantal bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is in het afgelopen jaar met 5,4 procent gegroeid. Die toename is volledig toe te schrijven aan kleine ondernemingen met minder dan 10 werknemers.

Tussen 2008 en 2016 groeide het aantal voedingsbedrijven met 24,3 procent. Vooral bedrijven in broodwaren en drank zijn populair.

Dat concludeert de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in een rapport dat inzicht geeft in cijfers en trends in de sector.

Het aantal bedrijven met tien tot vijftig werknemers nam dit  jaar juist licht af. Zo’n 93 procent van de bedrijven in deze sector heeft minder dan vijftig werknemers.  

Stabiel

Met een totale productiewaarde van 64,9 miljard euro in 2016 is de sector als geheel "een stabiele factor voor de Nederlandse economie", aldus FNLI.

De productie groeide in de afgelopen zes jaar met meer dan 20 procent, maar kwam vorig jaar tot stilstand. Dat kwam volgens de organisatie mede door de sluiting van n de grote tabaksfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom en door dalende afzetprijzen.

De export blijft volgens FNLI goed presteren, ondanks negatieve internationale ontwikkelingen zoals de Britse stem om de EU te verlaten en de aanhoudende Russische boycot.

Lees meer over:

Tips

Tips
Een nieuwe scan moet voorkomen dat je als ondernemer op een kansloze plek terechtkomt.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
John Dijkman over tekort techneuten: 'Wij hebben 40 vacatures openstaan'
Tip de redactie