Minister Kamp verankert franchisecode in wet

Regels over hoe franchisenemers en franchisers met elkaar moeten omgaan, worden vanuit de overheid geregeld. Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de Nederlandse Franchise Code wettelijk verankeren. 

Dit vertelde hij woensdag in de Tweede Kamer, bevestigt een woordvoerder. Eerder liet Kamp al weten een wettelijke verankering te verkennen.

Franchisenemers zijn zelfstandige ondernemers die gebruikmaken van een winkelformule van een grotere keten. Ze presenteren zich als onderdeel van dit merk en maken gebruik van sommige voorzieningen, maar zijn verder min of meer onafhankelijk.

Soms is er onenigheid tussen het bedrijf dat de formule exploiteert en de franchisenemers. Ondernemers klagen regelmatig over bijvoorbeeld voorwaarden die worden veranderd.

Ruzie tussen franchisenemers en de formule-eigenaar werd bijvoorbeeld drogisterijketen DA fataal. Een deel van de franchisenemers keerde het hoofdkantoor de rug toe. Zij wilden niet dat er een nieuwe DA-formule zou worden opgezet. Een groep ondernemers ging uiteindelijk naar concurrent Etos.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie