Bouwsector pleit voor database voor inspecties gebouwen

Door gebrek aan overzicht op het scala aan keuringen en inspecties voor gebouwen, schieten naleving en handhaving van onder meer de veiligheid tekort.

De oplossing moet een centrale database zijn, met daarin alle wettelijk verplichte keuringen, controles, registraties en inspecties.

Dat schrijven Bouwend Nederland, FME en UNETO-VNI in een brief aan minister Stef Blok (Wonen). De organisaties uit de bouw-, industrie- en installatiesector wijzen erop dat voor bestaande gebouwen een groot aantal verplichte keuringen bestaan op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en energie.

Als voorbeeld noemen ze klimaatinstallaties. Die moeten worden gecontroleerd op veiligheid, uitstoot en energieprestaties, waarbij drie ministeries en vier controlerende instanties zijn betrokken.

Volgens de organisaties ontbreekt het bij zowel overheid als markt aan overzicht. Doordat controleurs alle keuringen, inspecties en rapportages in de database kunnen zetten, moet in één oogopslag zichtbaar worden welke gebouwen wel of niet aan de wet voldoen en of controles nodig zijn.

De database moet een kostenbesparing van bijna 290 miljoen opleveren, doordat de versnippering verdwijnt.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie