Aantal faillissementen in retail op laagste niveau sinds 2008

De grootste golf aan faillissementen in de retail lijkt achter de rug. ABN Amro verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar uitkomt op vijfhonderd, het laagste niveau sinds 2008.

De faillissementsgraad, het aantal faillissementen ten opzichte van het aantal bedrijven, komt naar verwachting uit op 0,44 procent: het laagste percentage sinds 2007. In de laatste acht jaar lag het percentage gemiddeld op 0,63 procent.

Reden tot een juichstemming is dat echter niet, waarschuwt ABN Amro. De afgelopen maanden gingen diverse grote namen uit de winkelstraat failliet, en de lijst wordt nog steeds aangevuld. Dat komt omdat de sector te maken heeft met "specifieke uitdagingen", zoals grote concurrentie en overcapaciteit van winkeloppervlakte. 

Ook is het voor retailers belangrijk een omnichannel-strategie te voeren, waarin online en offline verkoop goed op elkaar aansluiten. Vorig jaar werd voor ruim 16 miljoen euro aan online bestedingen geregistreerd, terwijl het in 2007 om nog geen 4 miljard euro ging.

Lees meer over:

Tips

Tips
Een nieuwe scan moet voorkomen dat je als ondernemer op een kansloze plek terechtkomt.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
John Dijkman over tekort techneuten: 'Wij hebben 40 vacatures openstaan'
Tip de redactie