Nederlandse crowdfunders van zonnepanelen ontvangen klimaatprijs VN

ZonnepanelenDelen, een crowdfundingsite voor zonnepanelen, heeft een internationale prijs gewonnen van de Verenigde Naties.

Het platform, in 2014 opgericht door Mathijs Olieman, Sven Pluut en Stefan Fritz, is één van de dertien winnaars van de ‘Momentum for Change’s 2016 Lighthouse Activities’. ZonnepanelenDelen won in de categorie finance.

De prijs wordt al enkele jaren uitgereikt aan bedrijven en initiatieven die op een innovatieve manier klimaatverandering aanpakken. Vorig jaar won bijvoorbeeld Fairphone, een maker van duurzame smartphones, de prijs.

Winnaars mogen spreken op de volgende klimaattop, die dit jaar wordt gehouden van 7 tot 18 november in Marrakech.

Zonnepark 

Via ZonnepanelenDelen is de afgelopen paar jaar zo’n 3 miljoen euro geïnvesteerd in de financiering van zestienduizend zonnepanelen bij zo’n twintig projecten. Zo werd onder andere een zonnepark van zevenduizend zonnepanelen in Breda voor een deel gefinancierd.

ZonnepanelenDelen vangt een commissie van 3 procent op de transacties. Aan het platform werken zeven mensen die ongeveer 5,5 fte delen.

Waardering 

Sven Pluut ziet in de prijs onder meer een stukje waardering voor het werk van het platform. Hij hoopt ook dat het platform in Nederland hierdoor meer onder de aandacht komt.

Tijdens de top in Marokko zijn een reeks van bijeenkomsten waar beleidsmakers en zakelijke leiders uit de hele wereld aanwezig zijn. Voor het platform een goede mogelijkheid om internationaal ook meer onder de aandacht te komen.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie