Apeldoornse maker van elektrische aandrijflijnen in Chinese handen

E-Traction, een bedrijf dat elektrische aandrijflijnen ontwikkelt, is overgenomen door het Chinese Tanhas Group, een fabrikant van auto-onderdelen.

Investeringsmaatschappij De Hoge Dennen Capital en een groep kleinere aandeelhouders hebben al hun aandelen in het Apeldoornse bedrijf verkocht, zo melden ze donderdag. Financiële details werden niet bekendgemaakt. 

Voor e-Traction is de overname vooral aantrekkelijk om het vooruitzicht van een Chinese afzetmarkt. In Europa zouden onvoldoende afzetmogelijkheden zijn.

Gecombineerd met de hoge ontwikkelingskosten is winstgevendheid een uitdaging bij e-Traction, vertelt Peter de Neef, directeur van het concern.

Marktvraag

Het concern haalt aan dat in China jaarlijks meer dan 450.000 bussen worden verkocht, een markt die minimaal tien keer groter is dan Europa en goed is voor 80 procent van de wereldwijde marktvraag.

Volgens De Neef heeft Tanhas toegang tot de Chinese stadsbesturen en de ov-bedrijven die in China opereren. Ook vertelt de directeur dat het Chinese bedrijf de financiële middelen heeft om te blijven investeren in het technologieplatform voor andere toepassingen zoals stadsdistributie, landbouw en voertuigen voor de mijnbouw. 

E-Traction ontwikkelde vanaf eind jaren negentig een elektrische motor die in de naaf van de wiel wordt geplaatst. Volgens e-Traction is de technologie 15 procent efficiënter dan andere elektrische aandrijfsystemen.

Bij de onderneming werken 42 mensen. E-Traction verwacht in 2019 winstgevend te zijn.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie