70 procent van Nederlandse mkb-bedrijven is een familiebedrijf

Nederland telt op dit moment 271.790 familiebedrijven. 70 procent van alle bedrijven die meer dan één werknemer in dienst hebben, is daarmee een familiebedrijf.

Van de horecabedrijven is zelfs 80 procent een familiebedrijf, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Bij landbouwbedrijven is dat 92 procent. 

Het merendeel van de familiebedrijven heeft niet meer dan vijftig werknemers, aldus het CBS. Nederland telt 3.690 familiebedrijven die meer dan vijftig werknemers tellen en 365 bedrijven met meer dan tweehonderdvijftig mensen in dienst.

Gezamenlijk hebben de familiebedrijven 341.220 vestigingen in Nederland. Een relatief groot deel daarvan bevindt zich in Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg, terwijl Utrecht en Noord-Holland een kleiner percentage (respectievelijk 51 en 56 procent) vestigingen van familiebedrijven huisvesten.

54 procent van de bedrijfsvestigingen in de gemeente Eindhoven behoort toe aan een familiebedrijf. Daarmee gaat de vijfde stad van Nederland aan kop. In Utrecht gaat het om 54 procent en in Amsterdam om 45 procent.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie