Groei Nederlandse export trekt aan in juli

De groei van de Nederlandse export is in juli aangetrokken, na een afzwakking in de voorgaande maand. Daarbij nam vooral de doorvoer van goederen uit andere landen (wederuitvoer) toe.

In totaal werden in juli 4,5 procent meer goederen uitgevoerd dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Die plus volgde op een toename met 1,7 procent in juni. In april en mei steeg de export met 4 à 4,5 procent. De import nam in juli met 3,1 procent toe.

Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export momenteel vergelijkbaar met die van juli. Daarbij compenseren gunstige wisselkoersontwikkelingen de mindere prestaties en het dalende vertrouwen in de Duitse industrie.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) laat de Nederlandse export sterke cijfers zien ten opzichte van het vorige jaar.

''Dat is opnieuw een goed resultaat, nadat in juli ook de industriële productie sterk groeide", aldus de minister. "Het is wel een ongunstig signaal dat de industrie en de export van onze belangrijkste handelspartner Duitsland haperen, dat kan ook voor Nederland consequenties hebben."

Het blijft volgens Ploumen dan ook belangrijk dat ondernemers andere markten verkennen.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie